dinsdag 31 augustus 2010

Gratis water op Curaçao doet gewassen groeien

Curaçao gaat koudwatertechniek toepassen in de tuinbouw. Deze techniek maakt gebruik van de hoge luchtvochtigheid op ons eiland. Door koud water door een systeem van ondergrondse buizen te laten lopen, condenseert er water rond dIe buizen. Dit condensvocht wordt vervolgens gebruikt voor de irrigatie van gewassen.

Uit onderzoek is gebleken dat bij een temperatuurverschil tussen wortel en bladeren van de plant, de groei hiervan aanmerkelijk gestimuleerd kan worden. Dat claimt althans de stichting die met Nederlands geld dit koudwatertraject gaat starten.

Koud water is overigens een schaars product op Curaçao. Niet voor niets verwelkomen we honderduizenden toeristen elk jaar: omdat het zeewater zo lekker warm is. En het zoete water uit de waterleiding is ook warm, want die leidingen liggen in de zon of in de warme grond. Koud water moet dus van diep komen. En laat daarvan genoeg voorradig zijn, net voor de zuidkust van ons eiland. dieptes tot wel 800 meter produceren water met een temperatuur van 4 graden Celsius.

Dionne Pool in gesprek met Dick Drayer (3'29")

Geen opmerkingen: