woensdag 18 augustus 2010

Tula uitgeroepen tot nationale held van Curaçao

Hoewel 1 juli in Nederland geldt als herdenkingsmoment voor de slavernij, wordt op Curaçao 17 augustus gebruikt om stil te staan bij de afschaffing. Deze dag in 1795, leidde slaaf Tula de eerste slavenopstand van de 18e eeuw op plantage Kenepe.

Tula is gisteren,
precies 215 jaar geleden na deze opstand uitgeroepen tot nationale held van Curaçao.

Eind achttiende eeuw kwamen ongeveer vijftig slaven op de plantage Kenepa in opstand. Ze lieten hun eigenaar weten niet meer voor hem te willen werken en bevrijdden een aantal slaven die eerder gestraft en opgesloten waren. De opstand was voor een groot deel voorbereid door Tula, die zijn dappere strijd met de dood bekocht. De opstand is later uitgegroeid tot een nationaal symbool van eigenwaarde op Curaçao.
De slaven verstopten zich tijdens de revolte in de natuur en verzetten zich fel tegen de repercussies van de overheid en slaveneigenaren. Tula zelf werd uiteindelijk overmeesterd en ter dood veroordeeld. Hij kwam net als veel medestanders gruwelijk aan zijn einde. De opstand zou de grote slavenrevolutie die enkele jaren later in Haïti plaatsvond, hebben geïnspireerd. Die opstand leidde tot het eerste dekolonisatieproces van de negentiende eeuw.

Op Curaçao wordt deze week veelvuldig stilgestaan bij de rol die Tula heeft gespeeld, zoals een speciale herdenkingsroute langs plaatsen die een rol speelden tijdens de opstand. Ook is er de achtdelige televisieserie 'Tula su Kosecha' over deze opstandige slaaf en nu dus nationale held van Curaçao. De serie zal naar alle waarschijnlijkheid ook in Nederland te zien zijn.

NPS-presentatrice Dionne Pool in gesprek met Antillen-correspondent Dick Drayer (4'32")


Geen opmerkingen: