woensdag 25 augustus 2010

Curaçao moet snel regering vormen

Nog twee dagen en dan is het zover: dan gaat Curaçao naar de stembus om het eerste parlement te kiezen voor het nieuwe land Curaçao. 10 oktober aanstaande zal dit parlement en de regering die daaruit samengesteld moet worden het stokje overdragen van de Eilandsraad en het Bestuurscollege. Entiteiten die ophouden te bestaan.

De tijd om een regering te vormen is slechts 12 dagen, want dan staat Ank Bijleveld op de stoep van de Ridderzaal te wachten op de overzeese delegatie om de laatste loodjes af te tikken voor 10-10-10.

En een kabinet vormen in zo'n kort tijdsbestek is schier onmogelijk, vraag dat maar aan politici in Nederland. Toch gaat dat hier waarschijnlijk lukken, want achter de schermen is de formatie al lang begonnen. Je zou je daarbij af kunnen vragen of de eerste stembusgang voor het nieuwe land Curaçao daarmee niet gelijk een 'farce' is geworden.....

Maar goed, de democratie van Curaçao is nog maar jong.

En dat is ook te merken in onze debatcultuur. Afgelopen maandag kruisden de heren en dames politici de degens in een televisiedebat, live op de nationale televisie. Curaçao kent niet echt een debatcultuur in de media, met als resultaat een schertsvertoning, waar politici liever elkaar dan elkaars mening bestrijden.

Eén van de lijsttrekkers heeft nu publiekelijk zijn excuses aangeboden voor die beschamende vertoning op televisie. Laat dat nou net de man zijn, die zich het netst gedroeg.

Dionne Pool in gesprek met Dick Drayer (5'43")

Geen opmerkingen: