donderdag 19 augustus 2010

Trouwjurk niet meer belast op luchthaven

Bruidsparen uit Nederland die Curaçao hebben uitgekozen om daar hun huwelijkdag te voltrekken kunnen opgelucht adem halen: de bruidskleding en andere aanverwante artikelen worden niet meer belast bij binnenkomst op de luchthaven.

De douane is een charmeoffensief begonnen om in ieder geval toeristen, maar ook de bezorgde toeristische sector op Curaçao gerust te stellen. Tot aan gisteren werden bruidsparen namelijk uit de rij gepikt en pas weer ' losgelaten' na betaling van de invoerrechten. Een onfortuinlijk stel zat afgelopen maand zelfs 4 uur vast en moest 700 euro belasting betalen voor de meegenomen trouwjurk.

Als bruid en bruidegom zich nu vooraf melden - bijvoorbeeld via de organisatie die de bruiloft hier regelt, de weddingburo's - en met medeneming van het ondertrouwbewijs ook een retourticket Amsterdam kunnen laten zien, is de kans groot dat de Douane het stel aanmerkt als "risico=0"! Dat wil zeggen: het risico dat goederen het heffingsgebied niet verlaten, is nul.

Het charmeoffensie is overigens ook uitgebreid naar de niet-trouwende passagier uit Nederland: de nu nog aanwezige lange wachttijden voor de Douane zijn volgende maand verleden tijd. Er vinden namelijk 100% controles plaats op shoppende Curacaoënaars die thuis komen (invoerrechten!) en met drie vluchten uit Nederland per dag, die soms tegelijkertijd aankomen en verschillende vluchten uit Miami, Venezuela en Colombia, is het mogelijk dat men langer in de rij staat, dan de vlucht duurde.

Vanaf volgende maand introduceert de Douane een groene en rode lijn en plaatst zij drie extra scanners aan de uitgang. Bovendien zal de passagier die aankomt met slippers, korte broek, bloemtjeshemd en factor 20 op de huid ook als "ricico 0" ingeschat worden.

Een tip voor de shoppende autochtoon van dit eiland.....?

NPS-presentator Tarik Yousif in gesprek met Antillen-correspondent Dick Drayer (6'05")

Geen opmerkingen: