vrijdag 13 augustus 2010

Ambtenaren opnieuw boos

De ambtenaren op Curaçao zijn weer eens boos. Dit keer niet omdat er betaald moet worden voor parkeerplaatsen in de stad, maar om wat er na 10 oktober met hen moet gebeuren.

Eerder deze week liet de overheid een proefballonnetje op en opperde het idee om de ambtenaren eenmalig een bedrag van 1010 gulden (symbolisch ivm 10 oktober, de datum waarop Curacao een zelfstandig land wordt binnen het Koninkrijk der Nederlanden) uit te keren.
Een gratificatie omdat de ambtenaren zo goed hebben doorgewerkt terwijl het toch onzekere tijden zijn met de transitie naar land voor de deur. Maar de ambtenaren werken helemaal niet rustig door, ze zijn boos over de aanbiedingsbrief van de overheid. Daarin wordt de ambtenaren een nieuwe functie aangeboden, in dienst van de landsoverheid van Curacao, na 10 oktober.

Van te voren was beloofd dat er rekening zou worden gehouden met het expertisegebied van de ambtenaren en met hun huidige functies, maar er is veel ontevredenheid over de inhoud van de aangeboden werkzaamheden. Daarbij is er ook een aantal ambtenaren dat nog steeds geen brief heeft ontvangen.

Zijn er alweer ambtenaren in staking? Ja. De ambtenaren van de Dienst Economische Zaken hebben gisteren het werk neergelegd om minister Duncan van Binnenlandse Zaken ter verantwoording te roepen.

Hoe nu verder? De ambtenaren hebben dertig dagen de tijd om bezwaar aan te tekenen tegen de aangeboden functie, een speciale bezwarencommissie moet dan binnen twee weken met een reactie komen. Er is op het eiland niemand die gelooft dat die commissie het gaat redden om op tijd op alle bezwaren te reageren.

Dionne Pool in gesprek met correspondent Merel Uffing (3'21")

Geen opmerkingen: