woensdag 4 augustus 2010

'Antillen niet beschermd door NAVO'

Het leek even schrikken voor de bewoners van Bonaire, St. Eustasius en Saba (de ‘BES-eilanden’). Demissionair premier Balkenende zei voor de microfoon van de Nederlandse radiozender BNR Nieuwsradio dat de eilanden niet op bescherming van de NAVO hoeven te rekenen, mochten ze worden aangevallen. De drie eilanden worden in oktober bijzondere gemeentes van Nederland.

De mededeling van Balkenende heeft echter een hoog 'open deur gehalte'. Het Caraibisch gebied valt namelijk al sinds de oprichting van de NAVO in 1949 buiten de invloedssfeer van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. In het verdrag wordt gesproken over de verdediging van de Verenigde Staten en Europa. Als zuidelijke grens van het verdragsgebied is de Kreeftskeerkring vastgelegd, die net ten zuiden van Florida loopt.

Een concreet voorbeeld van het geografisch beperkte werkgebied van de NAVO is de oorlog om de Falkland-eilanden in 1982. Toen Argentijnse troepen de eilanden binnenvielen deed Londen geen beroep op de NAVO, wetende dat een verzoek om steun alleen om puur formele redenen zou worden afgewezen.

Vraag is natuurlijk wel: zijn we goed beschermd met onze lokale mariniers hier op Curaçao?

Dick Drayer in gesprek met Dionne Pool (4'14")

Geen opmerkingen: