Curacao heeft het druk met haar parkeerbeleid. Tot voor kort had niemand een probleem: je zette je auto willekeurig op welke plek, deed je werk en ging weer naar huis. Geen bekommering over betalen, wielklemmen of parkeerbonnen.
Met een scheef oog naar Nederland, leerde de plaatselijke overheid echter, dat je ook geld kunt verdienen door al die zorgeloze parkeerders een rekening te presenteren voor hun zorgeloosheid en dus gaat Curaçao mee in de vaart der volkeren.
Curaçaose automobilisten, nog niet gewend aan het fenomeen betaald parkeren zijn echter bijzonder inventief in he vorkomen ervan. De ludieke situatie is nu ontstaan dat alle parkeervakken in de binnenstad overdag leeg (!) staan en dat al die auto's in rook lijken te zijn opgegaan.
Na enig speurwerk blijkt dat de meeste auto's zich verstopt hebben in de kleine steegjes van de binnenstad, waar geen parkeervakken zijn (want te weinig ruimte) of anderszins op de vele lege bouwkavels hun toevlucht hebben gezocht. De parkeerpolitie heeft in de wet alleen maar toestemming gekregen om mensen te beboeten die niet betaald hebben voor hun parkeerplek. Fout parkeren is de taak van de andere politie en die handhaaft - zoals bekend - slechts mondjesmaat. Net als op andere verkeersovertredingen, zoals alcohol, hard- en door roodrijden is het handhavingsbeleid zeer summier.
Bovendien, wie gaat al dat parkeerpolitiepersoneel betalen, als er niemand betaalt?
Volgens diezelfde parkeerpolitie zullen automobilisten na de wenningsperiode wel terugkomen naar hun parkeervakken. Die 20 eurocent per half uur zal geen belemmmering zijn, als iedereen begrijpt dat parkeren gewoon geld kost.
Dionne Pool in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (4'31")
1 opmerking:
Als je bedenkt dat je in Nederland een fortuin betaalt voor je parkeerplaats dan gooi ik hier lachend een paar kwartjes in een automaat hoor hier.
Een reactie posten