maandag 30 augustus 2010

Antillen: Twee orkanen op één dag!

Er waaien verschillende orkanen over de Antillen. Allereerst de fysiek meest bedreigende: Earl. De komst van deze orkaan heeft geleid tot een avondklok op Sint Maarten: scholen en winkels zijn vandaag gesloten. Demissionair premier Balkenende moest wegens het natuurgeweld zijn afscheidsbezoek aan de Antillen aanpassen. Een dag eerder dan gepland vertrok hij gisteren, vlak voor sluiting van de Sint-Maartense luchthaven, naar Curaçao.

Op Curaçao treft hij echter ook een onzekere en wellicht explosieve situatie aan, na de verkiezingen van afgelopen vrijdag. De regeringscoalitie is haar meerderheid in de Eilandsraad kwijt. En daarmee komt de autonome status, die in zal gaan op 10 oktober in gevaar. Balkenende zal zich openlijk niet bemoeien met de verkiezingsuitslag (hij weigert zelfs elk interview op de Antillen), maar zenuwachtig is hij wel.

Het kan lettelijk alle kanten op met de vorming van een nieuw kabinet (bestuurscollege). Het meest voor hand liggende scenario is de bestaande coalitie aangevuld met de MAN. Alleen, deze partij heeft er geen geheim van gemaakt de PAR (die de grootste is geworden afgelopen vrijdag) zowat uit te kotsen. Onder druk wordt alles vloeibaar, dus het blijft mogelijk.

PAR kan ook kiezen voor nieuwkomer MFK van Gerrit Schotte. De PAR kan hem niet luchten of zien, maar ze hebben in dit spel niet zoveel te willen. Want: MFK kan ook besluiten met MAN en de PS van Helmin Wiels in zee te gaan.
En als dat zo is, zal Balkenende ook vanaf Curaçao vervroegd vertrekken. Die orkaan zou wel eens zwaarder kunnen zijn dan Earl op Sint Maarten.

Tarik Yousif in gesprek met Dick Drayer (5'03)

Geen opmerkingen: