maandag 22 oktober 2007

Antillendag: alles blijft bij het oude...

Ik heb de laatste week twee keer de Antillendag aangekondigd, maar ben hem gister helemaal vergeten te vieren. Dat zal wel te maken hebben gehad met het feit dat deze dag dit jaar op zondag viel en dus geen vrije dag opleverde. Daarmee is dan ook meteen alles gezegd wat mij betreft, want in de kranten was de discussie over wel of niet een vrije dag op maandag - de dag er na - het enige dat ik op kon steken over deze dag.
Vroeger, en dan heb ik het over 1955 tot 1995, heette de Antillendag anders: de Statuutdag en werd gevierd op 15 december. Deze benaming verwees naar het Koninkrijkstatuut. Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden is een document met wetskracht dat de opmaak van het Koninkrijk der Nederlanden regelt, alsmede de verhoudingen tussen de landen binnen het Koninkrijk.
Na de uittreding van Aruba, middels de status aparte, werd in 1995 besloten om deze Statuutdag te hernoemen naar Antillendag en te verplaatsen naar 21 oktober. Het doel van de herdenking van Antillendag is de bewustmaking van het Antilliaanse volk van een aantal kenmerken van het parlementair-democratisch bestel.

Maar, zoals ik boven al opmerkte: daarvan zie je in de praktijk niets. Gewoon een lekker vrije dag. En als die op zondag valt: lekker boos worden en eisen dat de dag naar maandag wordt verschoven....
Momenteel worden de verhoudingen binnen het Koninkrijk, en daarmee ook de tekst van het Statuut, herzien. Ik heb daarover al eerder bericht. De Antillendag zal volgend jaar dan ook voor het laatst gevierd worden, want 15 december 2008 krijgen we dat nieuwe statuut. De vrije dag zal ongetwijfeld op creatieve wijze opnieuw worden gedefinieerd. Daarover maken we ons geen zorgen hier...
Geen dag is namelijk te gek voor de Antillen in het algemeen en Curaçao in het bijzonder of deze wordt gevierd. Bij mijn zoektocht op Internet kwam ik bij toeval een leuke site tegen, die poogt alle feest- en bijzondere dagen bij te houden: de Wereld Feesten Almanak.

Z-z-zo is-s het v-v-vandaag bijvoorbeeld: Wereldstot-stotterdag!

Wanneer Nederland en de Antillen (en dus ook Curaçao) er in de besprekingen over het nieuwe koninkrijkstatuut uiteindelijk uitkomen, dan kunnen we deze Wereldstotterdag wat mij betreft wel aanhouden als nieuwe Statuutdag. Dat geeft de weg er naar toe wel aardig weer. Bovendien blijft alles bijna bij het oude en vieren we na 2008 gewoon weer feest, maar dan één dag later: op 22 oktober!

1 opmerking:

Theo zei

Hey Dick, bedankt voor je uitleg. Inderdaad niets van gemerkt, het was een zondag als alle andere! En mijn Nederlandse werkgever heeft uieraard het woord Antillendag niet in de mond genomen, dus ook de maandag was een maandag als alle anderen :-)