woensdag 27 februari 2008

Seru Mansinga, vervolg....

In een eerder artikel heb ik al eens geschreven over de prachtige heuvel waarop wij wonen: Seru Mansinga. Deze heuvel, in de wijk Jan Thiel, ligt vlak bij de Tafelberg in het zuidoosten van Curaçao, aan het einde van de Caracasbaaiweg (ons huis is de rode stip op de foto links).
Tussen onze voortuin, de straat en de Caribische Zee (op de foto rood gearcheerd) ligt fase 3B van het verkavelingsplan Royal Vista. Dit plan bedekt het grootste gedeelte van de aflopende heuvel, die in Augustus vorig jaar in het nieuws kwam door een in 1976 verschenen rapport over de instabiliteit van de grond. Om nieuwe bewoners gerust te stellen, mag je aannemen, schakelde de verkoper van de grond, het Pensioenfonds op de Antillen (APNA) de Universiteit van Texas in voor vervolgstudies, die aan zouden moeten tonen dat er geen direct gevaar is. Deze studie is gedaan en het rapport is openbaar gemaakt (voor geïnteresserden: klik hier).

De kans dat alles goed misgaat op Seru Mansinga, wordt geschat op eens per 6,000 tot 25,000 jaar. Misgaan, zo wordt gesteld, betekent: een aardbeving die een tsunami veroorzaakt met golven tussen de vier en de tien meter.

Hoelang is het geleden dat Curaçao te maken had met een aardbeving? Hopenlijk niet 6,000 jaar geleden.....

In ieder geval wordt er sterk afgeraden om aan de Caracasbaai kant tot 20 meter landinwaarts te bouwen. Voor het overige is alles OK. Dat komt APNA dan goed uit, want in deze strook (precies 20 meter) was al geen bebouwing gepland. Toevallig, hè?

Aan de zeekant van de heuvel (op de foto helemaal linksboven) is een projectontwikkelaar bezig met het bouwen van een time-sharing resort (http://www.bocagentil.com/). Dennis en ik lopen daar elke ochtend langs, of doorheen en zijn dan verbaasd over alle dril- en graafwerkzaamheden. Voor de goede orde: drillen en graven is, als gevolg van de geologische instabiliteit van deze heuvel, voor kavelbezitters niet toegestaan!

Op de website van deze projectontwikkelaar wordt netjes gemeld, dat het stukje heuvel waarop het resort gebouwd wordt niet valt onder de geologisch onstabiele grond van Seru Mansinga.

Alsof de geologie zich iets aantrekt van afstanden in de orde van grootte van 20 meter! Maar dat terzijde. Mocht er ooit een tsunami deze kant opkomen: Bocagentil is het eerst aan de beurt.
Daar helpen geen 20 meters aan.....

2 opmerkingen:

Anoniem zei

test

Anoniem zei

als er een tsunami aan zou komen dan is jullie huis ook niet veilig.

hetzelfde geld voor de parken die er langs liggen.