donderdag 21 februari 2008

Maansverduistering

In tegenstelling tot zonsverduisteringen zijn maansverduisteringen vanaf elke plek op aarde waar de maan zichtbaar is, te zien. Niet alleen in Nederland, maar dus ook op Curaçao. En op ons eilandje hadden we afgelopen nacht geen last van bewolking, dus togen Aysheline, Jonathan en ik goedgemutst naar de rand van onze tuin en stelden ons strategisch op.

De eclips duurde voor Aysheline slechts 15 minuten, want het ging haar allemaal veel te langzaam. Jonathan vond het allemaal prachtig, maar meer omdat hij nu op mocht blijven dan omdat hij het verschijnsel op waarde wist te schatten. Ikzelf mijmerde weg naar de laatste zonsverduistering - ik zat toen in Libanon - en viel bijna in slaap. Ondertussen probeerde ik het geheel op foto te zetten, maar dat bleek al gauw een nutteloze exercitie. Ik zal Aysheline op Vaderdag een nieuwe en vooral betere camera vragen.....

De volgende - gedeeltelijke - maansverduistering is in Nederland te zien op 16 augustus van dit jaar. Wij op Curaçao moeten wachten tot 6 augustus 2009! Een volledige eclips, zoals vanavond zien wij echter veel eerder: 21 december 2010. In Nederland is dat pas op 15 juni 2011.

Het is maar dat je het weet.


2 opmerkingen:

Marnix zei

Een maansverduistering zoals we dat een paar dagen geleden midden in de nacht meemaakten zien we in Nederland pas weer terug op 28 september in 2015. Dan zijn we weer 7 jaar ouder. De kinderen komen jou wellicht wakker maken in plaats van andersom.
Alles wat daarvoor nog verduisterd wordt valt of rond zonsopgang (21 december 2010)of in de zomer (15 juni 2011).
In beide gevallen is de helderheid twijfelachtig.
Dat kan in 2015 trouwens ook het geval zijn indien de nodige wolken de sfeer weer bederven.

Op 16 augustus 2008 vindt trouwens nog een maansverduistering plaats, maar dat is slechts een gedeeltelijke verduistering.
Zet het in je Agenda !

Amsterdam had dit keer veel geluk met zijn redelijk heldere hemel, want de inwoners van Den Haag keken naar een grijs wolkendek.

Dick zei

Op Curaçao hebben we altijd geluk met verduisteringen.
Bedankt voor je info. Verder alles goed?
grt