maandag 18 februari 2008

Oorlogschepen

In Nederland moet je er voor naar Den Helder, maar op Curaçao vind je ze in de Annabaai, oorlogschepen. De Koninklijke Nederlandse Marine is goed vertegenwoordigd op ons eiland. Je kerkent ze snel, want ze rijden in busjes met Nederlands kenteken (KM) en dragen spierwitte pakken, als je ze op straat tegekomt. De marine is hier gestationeerd om het Koninkrijk der Nederlanden te verdedigen tegen buitenlandse dreiging....
De dreiging voor Curaçao valt echter wel mee. Chavéz houdt zich immers rustig, zolang de Amerikanen dat willen. Als ik nederlandse opiniefora echter mag geloven, vindt de meerderheid van reagerende Nederlanders overigens dat Chavéz eens een keer moet gaan kijken op Markplaats.nl.
Als Nederlander, woonachtig op Curaçao vind ik het overigens verbijsterend hoe nonchalant dit publiek (reagerende lezers in nederlandse dagbladen) omgaat met haar historie! Ik hoop van harte dat er een zwijgende meerderheid in Nederland bestaat (en dan doel ik niet op de achterban van Rita Verdonck;-).

In dit licht bezien klinkt het ietwat kolderiek als de oppositie op Curaçao recent nog van de daken schreeuwt dat ons eiland opnieuw gekoloniseerd wordt door Nederland. Deze uitspraken moeten worden gezien in het licht van het proces naar autonomie, aan het eind van dit jaar. De toekomstige financiële teugels van het Moederland zitten sommige Curaçaose politici nogal strak. De scherpste uitspraak kwam van de week van oud-directeur Caprilles van de MCB bank, die opriep tot onafhankelijkheid. Uiteraard schoot een legertje van bekende Curacaoenaars hem ogenblikkelijk te hulp, waaronder: Herman Wiels van de Pueblo Soberano (PS) en Errol Cova van de Partido Laboral Krusada Popular (PLKP).

Beide heren staan bekend als schreeuwers, die graag de barricades op willen om het democratische proces naar staatkundige vernieuwing te verstoren en naar hun eigen hand te zetten. Daarmee totaal voorbijgaand aan de wens van het Curacaose volk, uitgesproken in het referendum van april 2005, om NIET onafhankelijk te worden van Nederland.

Beide heren vertegenwoordigen gelukkig maar een marginale groep op ons eiland. Maar samen met de anti-Antilliaanse stemmingmakerij van Wilders, Brinkman c.s. zou een surinaams scenario ineens tot de mogelijkheden kunnen behoren. Onder leiding van Joop den Uyl werd toen nog onder linkse vlag wel heel snel besloten tot onafhankelijkheid. De gevolgen: 150.000 Surinamers vluchtten naar Nederland: één derde van de bevolking! Ik neem aan dat de PVV daar niet op zit te wachten.....
En de inwoners van Curaçao al helemaal niet.

Zover is het gelukkig (nog) niet en dobberen de Nederlandse oorlogsschepen nog rustig in Caraïbische wateren.
Dat dreigingen in deze wateren van een hele andere orde kunnen zijn, blijkt uit een ervaring van Gé & Rinske afgelopen week: zij troffen aan de noordkust wel een heel bijzondere 'plastic fles' aan in het water:
Niets vermoedend, maar erg nieuwsgierig, bestudeerden zij het stukje afval, dat bij nadere beschouwing - met zijn mooie dreigende kleuren - toch een wonder der natuur mocht heten. Zij vermeldden het voorval - langs de neus weg - tijdens een onderonsje op de porch van ons huis.

Wat zij niet wisten, en oplettende lezers van deze weblog wel (zie eerder bericht), was dat zij een echt Portugees Oorlogsschip hadden gezien. Dit op een pasteitje lijkende poliep kan dodelijk zijn wanneer je in aanraking komt met zijn tentakels, die soms wel 50 meter lang kunnen worden!
Hoewel de Portugese variant fantastisch is om te zien, kom ik in het water toch liever zijn 50 meter tellende Nederlandse confrere tegen....

Geen opmerkingen: