maandag 23 april 2007

"Enge" beesten op Curaçao....

Meteen maar even een fabeltje uit de wereld helpen: op Curaçao zijn er geen insecten met een dodelijke beet.

Uiteraard kan een beet wel allergische reacties veroorzaken bij mensen die daar ovegevoelig voor zijn. En dat kan fatale gevolgen hebben....

Insecten komen meer voor op 'plattelandsgebieden" dan in de "stad". Op afgelegen plaatsen, zoals bij ons op Jan Thiel, heb je kans om schorpioenen tegen te komen, hoewel ik ze nog niet gezien heb. Ook kennen we hier de duizendpoot, de "Lisimbein", die erg giftig zijn, met vervelende en pijnlijke (maar niet dodelijke) gevolgen. Er komen slangen voor op Curaçao, maar er zijn geen giftige soorten op ons eiland.

In de zee moet je uitkijken voor kwallen, zee-egels en schorpioen vissen. Een hele bekende en zeer giftige kwal is het Portugese Oorlogschip. Deze kom je tegen bij een zuidwestelijk/oostelijke wind. Zaterdag hadden we zo'n wind. De stroming verandert dan en voert de kwallen vanuit Venezuela langs onze zuidkust. Gelukkig is dat maar één of twee dagen per jaar, want Curaçao ligt normaal gesproken onder de Noordoost Passaat...

De tentakels van een 'Portugees Oorlogship' zijn met netelcellen gewapend die aan de met gas gevulde drijfblaas hangen. Deze tentakels kunnen wel 10 meter lang worden! Het gif dat ze afscheiden komt in chemische structuur overeen met dat van een Cobra slang. Voor mensen is een steek van een levend oorlogsschip zeer gevaarlijk, soms dodelijk. Het Portugees oorlogsschip dankt zijn naam aan de "Caravella", een oorlogsschip dat in de bloeitijd van de Portugese zeevaart een geduchte vijand was.

Wij doken zaterdag nietsvermoedend de zee in. We keken om ons heen en vroegen ons af, waar iedereen was? Voor het eerst lagen we helemaal alleen in het water.
Alleen...?

Toen toch maar weer het strand op...

Mocht bovenstaand verhaal een reden zijn om ons NIET te komen bezoeken: tijdens al onze snorkel- en duiktrips in de afgelopen 10 jaar zijn wij nog nooit iets engs tegengekomen. Het lastigste dier is nog altijd de vlieg en de mug! Kom dus gerust langs en neem een mepper en wat muggemelk mee.

Lees hier meer over het Portugees Oorlogschip

Geen opmerkingen: