donderdag 26 april 2007

Uitslag Eilandsraadverkiezing 2007


De verkiezingen van afgelopen week hebben geen duidelijkheid gebracht in de te volgen koers binnen het Koninkrijk en haar nieuwe statuut. De versnippering van politieke partijen op Curaçao is zo groot dat het vormen van een veelpartijen coalitie onontkoombaar is. Het ontbreken van een kiesdrempel maakt het eiland feitelijk onbestuurbaar.

De PAR (geel) is de grootste partij geworden en mag daarom, net als in Nederland het voortouw nemen in de vorming van een eilandsregering. Aangezien de meeste partijen de verkiezingen in zijn gegaan rondom het thema "Slotverklaring" (zie mijn bericht van vorige week) ligt het voor de hand om medestanders van de Slotverklaring te zoeken. Feitelijk heeft alleen de PNP (groen) volmondig JA gezegd en heeft de DP (Rood) geen NEE gezegd (maar ook geen JA). Voor de kleinst mogelijke meerderheid (11) zijn er dus nog twee zetels nodig. En die zijn te vinden bij -gek genoeg- de FOL (oranje), de partij van de clown van Curacao: Anthony Godett.

Deze partij is weliswaar tegen de slotverklaring, maar is mogelijk wel bereid dit in te slikken in ruil voor een ministerspost op Infrastructuur. Deze portefeuille lag voor de verkiezingen bij de MAN, de tweede partij sinds afgelopen vrijdag. De post Infrastructuur is de meest manifeste en dus gewilde ministerspost op Curaçao en staat garant voor veel stemmen. Godett heeft daar ervaring mee en won de voorlaatste verkiezingen dan ook grandioos (weet je nog: Myrna zijn zus als premier!)

En ook de MAN heeft nu geproefd hoe je stemmen kunt winnen: leg de juiste asfaltweg en straatverlichting aan voor het juiste electoraat en je schiet in alle peilingen omhoog.

Zo bezien kan de PAR op korte termijn wellicht goede zaken doen met de FOL en daarna, als Curaçao een nieuwe weg inslaat in het Koninkrijk, met Nederland.

Alleen is het over vier jaar weer verkiezing.
Als dit "kabinet" met de minst grote meerderheid tenminste de rit uitzingt.

Geen opmerkingen: