maandag 16 april 2007

Schooluniform

Het was even wennen: onze stoere jongens in zo'n degelijk, ietwat truttig geruite broek en wit t-shirt, met kraag en knoopje: het schooluniform van de Römerschool op Curaçao!

Zoals in veel ex-koloniale landen gaan kinderen op de basis- en middelbare school in uniform naar school. Maar ook in de Nieuwe Wereld neemt het schooluniform een prominente plaats in het dagelijks leven van miljoenen schoolgaande kinderen.
In ieder geval is het schooluniform op Curaçao meer regel dan uitzondering: alleen enkele private scholen en de 'witte', nederlandse Schröderschool kennen vrije kleding.

Er is veel voor en veel tegen te zeggen. Er zijn zelfs aparte websites op Internet die discussies voeren op het scherpst van de snede...

Ik zie vooralsnog alleen maar voordelen: in de ochtend, wanneer je hoofd nog niet alles kan hebben, geen gezeur meer over wat er aangetrokken moet worden...discussies over merkkleding en, vooral de bijbehorende uitgaven zijn voorgoed voorbij. En wat zeker goed is in de tropen: onze jongens kleden zich vanzelf om als ze thuis komen! Niet meer de hele dag in dezelfde zwetende kleren rondlopen! Lekker je eigen frisse korte broek en shirt aan...

De jongens hebben zich verzoend met hun geruite broek. Uiteraard zijn zij een andere mening over het uniform toegedaan dan hun vader (en moeder). Maar, er is gelukkig één dag in het jaar dat je met je eigen (merk)kleren naar school toe mag gaan, dat je zelf mag kiezen wat je aan mag: op je verjaardag!

Dat voelt extra goed, extra jarig!

4 opmerkingen:

Unknown zei

Zoals het hoort, we zouden hetzelfde hier in NL moeten hebben/krijgen.

De boys zien er top uit !!!

Unknown zei

Hoi hoi, ik zie zo weer mijn eigen drietal voor me in hun blauwe outfit. Inderdaad- wat een gemak voor de ouders!!!!En onze kinderen vonden het wel stoer- je was pas groot als je een uniform aanhad naar school!
We lezen trouwens graag jullie belevenissen - !
Veel liefs
Rinske

Maarten zei

Prachtig die uniformpjes! Zou ook verplicht moeten worden voor alle bewoners van Curacao. :-)

Hans Haarlem zei

Hi Dick, de Heeren zien er fantastisch uit. Dat wil ik ook wel voor ons grut. Vooral die quasi nonchalant coole handen in de zak. Proverb of the day:
Why walk if you can't fly.
Groet van de kaart van Polen