donderdag 30 augustus 2007

Na Slotverklaring nu het 'Overgangsakkoord'

Een aantal maal heb ik jullie al bericht over de perikelen rond de slotverklaring. Vanaf gisteren gaat het vervolg hiervan over het..Overgangsakkoord'.

Vertegenwoordigers van Nederland en Curaçao hebben op eregisteren (28 augustus 2007) het zogenaamde Overgangsakkoord getekend. In dit akkoord is vastgelegd hoe de overgangsperiode tot 15 december 2008 eruit gaat zien, de datum dat Curaçao de status van een autonoom land binnen het Koninkrijk krijgt.

Nederland brengt bijna 1,75 miljard euro mee om de Curaçaose schuld over te nemen en trekt 25 miljoen euro voor het Sociaal Economisch Initiatief (SEI). Daarnaast komt er 1 miljoen euro beschikbaar voor het oplossen van urgente problemen. Om misverstanden en wantrouwen uit de weg te ruimen wordt één en ander vastgelegd in een Algemene Maatregel van Rijksbestuur, een wet dus.

*Vriend en vijand op Curaçao moet toegeven dat hiermee een uitstekend resultaat is binnengehaald. De voormalige PAR-PNP-MAN coalitie nam een aantal onpopulaire maatregelen, zoals het fors snijden in het overheidsapparaat om tegemoet te komen aan wensen van het IMF. Men was heel dichtbij de goedkeuring van deze instantie maar op het laatste moment trok Nederland in de persoon van staatssecretaris Gijs de Vries (VVD) de poot terug. Bij de verkiezingen in 2002 kreeg men de kous op de kop en won Frente Obrero (FOL) van Anthony Godett met overmacht.

Nederland zag al snel in dat men van de regen in de drup was geraakt. Op Curacao verdween het vertrouwen in de Koninkrijkspartner volledig. Zelfs nu nog worden Nederlandse politici als verraders beschouwd door de gebeurtenissen van toen. Daarom waren velen sceptisch ten aanzien van de Slotverklaring waarin Nederland zich bereid verklaarde om de schuldenlast grotendeels over te nemen. Jaja en wat kopen wij voor bereidheid? Wellicht is dat een van de redenen waarom de afspraken uit het zojuist getekende overgangsakkoord in een Algemene Maatregel van Rijksbestuur worden gegoten.

Het piepelen van Pourier en het vervolgens aantreden van de FOL-regering vormden een dieptepunt in de politieke verhouding met Nederland. Hoe paradoxaal maar waarschijnlijk was het op dat moment precies nodig.


* met dank aan Casaspider voor deze analyse!!!!

1 opmerking:

Anoniem zei

Graag gedaan, al is het een tamelijk letterlijke overname van mijn post...