woensdag 29 augustus 2007

Invasie op Curaçao

Hoe weinig wij Antillianen en Nederlanders van elkaar begrijpen, bleek deze week maar weer eens. De Evangelische Omroep verzorgde een ‘nep’-rapportage op de radio over een invasie van Chavez (Venezuela) op Curaçao om daarmee een discussie uit te lokken of in te leiden over de mogelijke reactie van Nederland als Chavez daadwerkelijk zou besluiten om de Antillen te annexeren.

Dit soort ‘galgenhumor’ wordt hier op Curaçao niet gewaardeerd. En om een discussie over dit onderwerp in te leiden met een op realisme gebaseerde, maar niet-echte reportage slaat de plank al helemaal mis. Waar is dat nou goed voor?

Hilarisch is echter de reactie van de Curaçaose politiek, bij monde van PAR fractievoorzitter en Statenlid Pedro Atacho. Hij omschrijft de EO rapportage als "riooljournalistiek" en denkt dat Nederland op zijn kop zou staan als zoiets gemaakt zou worden over een Duitse invasie in Nederland. Ik vrees voor de PAR, dat niemand daar wakker van ligt in Nederland. Sterker: je krijgt in ons koude kikkerland alleen nog maar warme handen als de Duitser vervangen wordt door de Islamiet. Iedere tijdvak kent zijn eigen vijand, nietwaar?

Chavez is een steeds weer terugkerend en gevoelig fenomeen in de Antilliaanse politiek (en dus ook op mijn weblog). En dat begrijpt Nederland weer niet. Een invasie...., laat me niet lachen zou een ieder zeggen. In werkelijkheid gaat het echter niet om de angst voor een invasie, zoals wij die militair kennen. Nee, hier op de Antillen wordt goed begrepen, dat Chavez, als geen ander invloed heeft in de regio. En de zegen die Venezuela is op economisch terrein staat in contrast met de verbale politiek van Chavez, waar ze hier niet veel van op hebben...

Goede buurmanschap (de rode lijn van elke Antilliaanse regering) betekent dat je elkaar niet voor de voeten loopt en elkaar ook niet op (rare) ideeën brengt. En elkaar al helemaal niet bekritiseert of ‘gedrag’ suggereert... Echt of nep, dat doet niet ter zake.....

Geen opmerkingen: