woensdag 15 augustus 2007

Tropische Storm DEAN.....(1)

Het Caraïbische gebied staat bekend om zon, zee en strand. Maar helaas ook om de vele Orkanen die in het seizoen (juni tot november) voorbij kunnen trekken.

De Benedenwindse eilanden, waaronder Curaçao hebben zelden last van orkanen en dat komt omdat de aarde naar het oosten draait en we op het noordelijk halfrond zitten. Stormen en orkanen die zich boven de Atlantische Oceaan ontwikkelen buigen daardoor 'automatisch' af naar het noorden.

Sinds het begin van het orkaanseizoen dit jaar zijn er drie stormen geweest die het niet tot Orkaan hebben gemaakt. Deze vierde storm, met de letter D dus (Dean) lijkt het wel te halen, maar onduidelijk is nog waar hij naar toegaat.....

Dat Curaçao ontzien wordt, is echter zeer aannemelijk. zoals de verwachting nu is (15/8: 10:10) zal het centrum langs de Dominicaanse republiek en de Bovenwindse eilanden (Saba, St Eustachius en St Maarten) trekken:

Voorlopig is de storm nog 2250 km verwijderd van de Antillen. De windsnelheid kan mogelijk oplopen tot 180 km/per uur in het komende weekend.

Orkaandeskundigen voorspelden dat het dit jaar het drukste orkaanseizoen ooit op de Atlantische oceaan gaat worden, maar deze verwachting is ondertussen bijgesteld naar beneden.

Curaçao kan zich wel opmaken voor een hete week, omdat aan de rand van een langstrekkende orkaan vrijwel geen wind is. Iedereen die bij ons op bezoek is geweest, weet hoe warm het dan kan zijn......

Geen opmerkingen: