Van de 2500 verschillende soorten slangen op de wereld, komen er 2 voor op Curaçao: de zilverslang en de Curaçaose zweepslang (Liophis triscalis). In het Papiamento heet hij: Colebra di Kòrsou:
De Curaçaose zweepslang (zie foto) is endemisch. Dat wil zeggen: hij komt alleen op Curaçao voor. Deze slang heeft een lengte van iets meer dan een meter en heeft een grijsbruine kleur met drie lichtbruine strepen op zijn rug en twee strepen op zijn staart.
De 2500 soorten zijn te verdelen over twee groepen: gifslangen en wurgslangen. De Curaçaose slang behoort tot de groep van de wurgslangen. Dit betekent dat het dier zijn prooi niet met gif verlamt voordat hij die opeet, maar met zijn lichaam om zijn prooi heen draait, het lichaam plat drukkend totdat het niet meer kan ademen en zo dood gaat. Op deze manier doodt en eet de Curaçaose zweepslang hagedissen, kakkerlakken, kikkers en muizen.
Zoals gezegd, de zweepslang is een wurgslang en geen gifslang. Er bestaan wel giftige soorten zweepslangen, maar die komen alleen in Australië voor.
Jonathan, Raoul en Isabel moesten even slikken, maar toen ze overtuigd waren dat de Curaçaose zweepslang niet in Australië voorkwam, kon de foto gemaakt worden....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten