zondag 25 mei 2008

Pokke week (3)

Dat andere agendapunt van Ank Bijleveld, op vrijdag, was het Sociaal Economisch Initiatief, ook wel SEI genoemd. Dit initiatief is een gezamenlijke creatie van Nederland en Curaçao om op sociaal economisch gebied investeringen te doen op weg naar een autonoom Curaçao. Beide landen stoppen hier ongeveer 25 miljoen euro in (dus 2x25: leg dat maar uit aan Hero Brinkman).

Eén van de opvallendste zaken in dit SEI is het feit dat er van overheidswege eindelijk iets gezegd wordt over de raffinaderij op Curaçao. Dat moest ook wel, want Ank Bijleveld heeft een kamerbrede motie aan haar jurk hangen, waarin zij opgeroepen wordt om de handhaving van de milieunormen serieus te nemen en de overheid van Curaçao in het kader van 'goed bestuur' te wijzen op handhaving. Dit jaar is de gemiddelde zwaveluitstoot van de raffinaderij 158 microgram/m3, terwijl de vergunde norm 80 (!) bedraagt. Overigens het derde jaar op rij dat de raffinaderij de normen overschrijdt. Nog nooit is er een boete uitgedeeld!

Ik kon Ank interviewen na de persconferentie en wilde haar met name over dit onderwerp aanspreken, maar door mijn slaapgebrek (1 uur) was ik niet scherp genoeg. Bovendien moet alles na een persconferentie altijd heel snel, staan er tientallen mensen om je heen: niet echt gemakkelijk voor een goed interview. Wat dat betreft heeft Mirjam Sluis van NRC/Radio 1 en Wereldomroep het beter voor elkaar, zij spreekt gewoon apart af met Bijleveld. Een wijze les voor de volgende keer....

Geen opmerkingen: