donderdag 1 mei 2008

Koninginnedag in Punda

Het is jammer dat Curaçao niet net als de BES-eilanden bijzonder gemeente van Nederland worden. Niet in de laatste plaats omdat we het nu wel kunnen schudden dat Beatrix ooit in Punda komt om haar moeders verjaardag te vieren.

De Koninginnedag in Willemstad begint wel steeds meer te lijken op die in Amsterdam, of pak hem beet: Makkum. Niet alleen de Breedestraat is druk bezet, maar tot op Scharloo staan de standjes op gesteld, spelen bandjes op diverse podia en is er veel vertier voor kleine kinderen. Het weer is altijd goed en voor mij voldoet een lekker brightje op de Handelskade meer dan genoeg. Dat was dan ook meteen een jaar geleden dat ik daar gezeten heb. Toen nog met mijn iets oudere zusje Elma en dochter Emilia, nu met mijn oudste zus Agaath en man Tjark.

Uiteraard is lopen door Punda een tocht met groeten naar bekenden. Curaçao is klein en zeker met die drukte is de kans om bekenden tegen te komen 1 op 2.

Curaçaoënaars zijn dol op vrije dagen, dus is na enig aandringen besloten om de Dag van Arbeid, die dit jaar op Hemelvaartsdag valt (vandaag) te verplaatsen naar vrijdag. Dat betekent dus een korte vakantie van 30 april tot 5 mei. Bevrijdingsdag wordt hier helaas niet gevierd. Moet met enige pressie toch ook wel voor elkaar te krijgen zijn.

Ondertussen zijn Tjark en ik begonnen met wat klussen in en om het huis te voltooien. zo moest het ijzerwerk nodig in de menie en de verf. We zitten dicht bij zee en de zoute lucht weet wel raad met alles wat van metaal is. Onze flonders rondom het zwembad waren in januari al geïmpregneerd met een waterafstotend middeltje, maar dat is nu in mei dus alweer uitgewerkt. Tjark draait zijn hand er niet voor om en ik mijn portomonee slechts een beetje. Ongelovelijk hoe ontzettend duur alles is geworden op Curaçao. Ik schrik elke dag en moet dan volop in de verdediging omdat mensen die Euro's verdienen, vinden dat ik niet zo moet zeuren. Ik krijg mijn salaris echter in guldens en voor kenners zal ik de koers even onthullen: 1 euro is 2,90 Nafl!!!!
(toen wij aankwamen op Curaçao was de koers 2,18 Nafl....)

Morgen krijgen we bezoek van onze achterburen uit Zaandam. Hendrik, Mieke en Jonathan's vriendje Jorrijn. Ze verblijven op Livingstone, net om de hoek. Van de zomer komt een ander vriendje van Jonathan: Ties. En dan is het even voorbij met alle bezoek.

Dat heeft zo z'n voor- en z'n nadelen. Gezellig is het wel altijd!

3 opmerkingen:

CasaSpider zei

Troost je, het leven in NL is ook duur. En ik krijg mijn habbekrats (salaris) in euro's kun je nagaan.
De dag dat Curacao autonoom/onafhankelijk is wordt later waarschijnlijk tot Bevrijdingsdag gebombardeerd. Belangrijkste is natuurlijk dat men vrij is. Ik denk dat jij inmiddels heel wat te groeten hebt als je een paar uurtjes in Punda rondloopt, je wordt nog een bekend persoon swa!

Dick zei

@casaspider: Hier op Curaçao heet jouw habbekrats gewoon "maandelijkse belediging". Ja, het zwaaien naar elkaar wordt steeds vaker een dagelijkse routine. Zelfs Emily noemt me nu bij mijn voornaam, hoewel....na mijn laatste interview ik het wel weer even kan schudden...

Wanneer kom jij weer eens deze kant op?

Theo zei

He Dick, ik heb je niet gezien maar misschien was je te druk met groeten op dat moment :-)

Tja die maandelijkse toegemoetkoming in de kosten. Inmiddels krijg ik het weer in Euro's dus mij hoor je niet klagen. Hoewel het in de supermarkt iedere week duurder lijkt te worden waardoor ook mijn Euro's net als jouw Guldens steeds minder waard worden op het eiland...