zaterdag 24 mei 2008

Column: Curaçao doet Staatsexamen

Wie denkt dat De Mens na het centraal schriftelijk, dat deze week op Curaçao begon, verlost is van testen en toetsen moet voor het gemak de afgelopen week eens een kijkje nemen op de middelbare school, met de mooie naam: Curaçao. Nogal wat politici, ambtenaren, maar ook vakbondsleden moesten als stoute leerlingen met de billen bloot of schreven zelf een examen uit voor hun politieke rivalen.

Het begon al in de vroege ochtend van maandag 19 mei toen Magaly Jacoba, waarnemend schoolhoofd in afwezigheid van de echte principal, Liza Dindial, de boze leerlingen van de minibusjes rond de tafel kreeg om te praten over de blokkades van de vrijdag ervoor, toen de school even onbereikbaar werd. De had even niet in de gaten dat een staking iets anders is als een blokkade en dat leer je toch gewoon op school.

Later op de dag moest meester Eugene Ruggenaath van Economische Zaken een examen voorbereiden dat pas veel later gemaakt moet worden. De gedeputeerde is namelijk bezig met het masterplan voor Caracasbaai, terwijl de eilandsraad nog steggelt over het masterplan voor het Rif in Otrobanda.

Bij examen hoort surveilleren en één van de bekendste surveillanten op de middelbare school Curaçao is Ruud Thuis van de Kamer van Koophandel. Zijn club geeft regelmatig adviezen aan het schoolbestuur als het gaat om het staatsexamen Economie. Ruud geeft graag les, maar praat als een monopolyspeler die vroeger altijd langs start moest, zonder 200 gulden te ontvangen.

De bekendste student van Curaçao, die al vele jaren zakt voor zijn examen en nu eigenlijk eens van school gestuurd zou moeten worden, is de ISLA. Het Venezolaanse rebeltje produceert altijd windjes in de klas en heeft nu een gemiddelde zwaveluitstoot van meer dan 2x de toegestane norm, zo bleek nog maar een keer deze week, toen Meester Peter van Leeruwen van Stichting Schoon Milieu Curaçao wat rapportcijfers kwam uitdelen.

De meester van de klas heeft het eigenlijk al jaren door, maar het hoofd van de school, de Overheid is nergens te bekennen. En dus gaat de meester naar het overkoepelende Schoolbestuur en praat met de voorzitter, Ank Bijleveld uit Nederland:

Het lastigste jongetje van de klas, is echter Hero. Om voor ons ondoorgrondelijke reden houdt meester van Beek hem nog steeds de hand boven het hoofd en laat hem praten, terwijl iedereen bezig is met leren en examen voorbereiden. Volgens Hero, zal de meester hem echter nooit een strobreed in de weg leggen.

De schoolmeester van de paralelle en aangrenzende klas, Pedro Attacho, die soms op bezoek komt in de klas van meester van Beek om te vragen of het wat stiller kan zijn, vraagt zich nu openlijk af, of medelijden geen beter medicijn is voor lastige Hero, misschien is negeren zelfs beter!

Een meesterlijke zet kwam deze week van het vriendje van van Beek, partijgenoot de Graaf uit de eerste Kamer: Als je het lastigste kereltje van de klas niet uit de klas kan zetten, dan kun je toch nog altijd de klas verplaatsen en het jongetje achter laten.

En daarmee komen we aan het einde van wederom een roerige week op de grootste school van de Nederlandse Antillen: Curaçao. Er is ook nog een andere school, St Maarten en Nederland heeft nog drie dependances, Bonaire, Statia en Saba. Dit schoolverband, in de volksmond dus Antillen genoemd is in staat van ontbinding, maar de onduidelijkheid over hoe krachtig ieders aanwijsstokje is, die meegenomen mag worden naar de nieuwe school, maakt dat ook hier scheiden lijden is. Een nieuwe datum voor het volgende examen is nog niet bekend.

Dit ultime Staatsexamen wordt dus weer vooruitgeschoven. Geen nieuwe datum, betekent nog even geen nieuw examen. Misschien dat iedereen dan eindelijk tijd krijgt om even de teugels te laten vieren.

Van mij mag het, volgende week.

Bon Siman!

Geen opmerkingen: