zaterdag 24 mei 2008

Pokke week (1)

Er zijn van die weken die ronduit rampzalig verlopen. Niets lukt, weinig slaap, veel ge-ren, pech, dingen gaan kapot, enzovoorts. Omdat het nogal een lang verhaal is, zal ik het geheel in een aantal delen knippen.

Deel 1

De afgelopen week begon een beetje sloom, na het spannende slot van vorige week: de buschauffeurs hadden Punda platgelegd en voor mij geldt, dat werken voor radio pas echt leuk wordt, als je de straat op kan. Nu is dat uiteraard altijd mogelijk, immers: doe de voordeur open en je bent op straat. Maar omdat er ook nog ander werk ligt, moet het excuus om dat werk niet te doen maar te laten, ook op straat liggen. Een bijna dwangmatige wet is dat na zo'n spannende dag het daarna altijd een dag of wat rustig is: betrokkenen likken hun wonden, praten verzachtende taal, om niet opnieuw de vlam in de pan te doen ontsteken en wat voor de media overblijft, is een beetje nabeschouwen....

Toch beloofde de week nog wat spanning, want staatsecretaris Ank Bijleveld (CDA) en de politieke stuurgroep voor staatkundige vernieuwing zou ook bijeenkomen en daarnaast, deden Hero Brinkman en Geert Wilders (beiden PVV) weer een duit in het zakje, door hun ongemanierdheid wederom te uiten in een vergaderzaal, die doorgaans toch moet dienen als platform voor beschaafdheid en democratie.

Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties
Er wordt op dit moment een kat en muis spelletje gespeeld met het aanstaande Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties, ook wel POK genoemd. De kat is momenteel Hero Brinkman, de muis alle andere commissieleden, met Willibrord van Beek (VVD) als voorzitter voorop. Ik benoem Hero Brinkman nadrukkelijk als kat, want hij houdt de muis nu al 6 maanden in gijzeling: in januari was er geen POK en het aanstaande POK in juni dreigt ook al te mislukken.

Vanuit Curaçao wordt meewarig gekeken naar zoveel onprofessionaliteit, kinderachtigheid en onbeschaafdheid. In Nederland wordt dat door telegraaf-achtige media steevast vertaald als 'lange tenen' en 'er-niet-over-willen-praten'. Wie hier woont, weet als geen ander dat dit totaal bezijden de waarheid is. Er is juist een ferme en krachtige stroming politici die dit onderwerp wel op de kaart willen zetten, zoals bijvoorbeeld Pedro Atacho (PAR) -ex-jaargenoot van mijn broer Hans en voorzitter van het Parlement en Eugene Ruggenaath (PAR), gedeputeerde van Economische Zaken. Deze politici willen dit echter wel in een omgeving doen, waar mensen naar elkaar luisteren en waar beweringen worden onderbouwd. Juist twee deugden, die ontbreken in de huidige politieke cultuur van een Hero Brinkman, Geert Wilders en wellicht ook Rita Verdonk.

Het spelletje wordt overigens door Willibrord van Beek kundig gespeeld. Hij heeft er voor gezorgd dat het Reglement van Orde van de Tweede Kamer van toepassing is op het POK. Dat biedt hem namelijk de mogelijkheid om Brinkman af te hameren als hij beledigt, of van het onderwerp afwijkt (artikel 58 tot 60). Brinkman voelt de bui al hangen, want hij weet dat de discussie over corruptie nogal breed is en dat zijn definitie (politieke corruptie) wellicht niet aan de orde is als er gepraat wordt over - ik noem maar een zijstraat - economische corruptie. Van Beek verzekert iedereen overigens dat hij op die manier niet de voorzittershamer zal gaan gebruiken. "Maar...", zo zei Brinkman in een interview met mij: "...je weet maar nooit".

Brinkman doet mij altijd denken aan een Afrikaners. Je weet wel, de witte boeren uit Zuid-Afrika en uitvinders van de Apartheid. Je kunt veel van Afrikaners zeggen, maar ze zijn altijd erg duidelijk in wat ze willen en draaien er niet omheen. Hun wereldbeeld is nogal simpel (ze kunnen er dus niet omheen draaien) en zwart-wit.

Zo ook Hero Brinkman.

Hij is nogal onbeholpen, heeft weinig 'feeling' met het leven op de Antillen, denkt dat hij door de belastingbetaler is gekozen (wat bij mij op hetzelfde neerkomt als dat hij door mensen is gekozen: we zijn het tenslotte allebei) en Brinkman denkt dat de kortste weg naar het doel is, om alles te zeggen wat je denkt. Na 50 jaren in het leven, moet je toch wel een andere les geleerd hebben. Zo niet, ga dan bij jezelf te rade.....

-- ga naar deel 2 --

3 opmerkingen:

Lennart zei

Brinkman krijgt in de nederlandse pers blijkbaar weinig tot geen aandacht, ik lees nooit wat over zijn (idiote) uitspraken...

Dick Drayer zei

@lennart: hier op Curaçao des te meer!

Lennart zei

Niet te veel van aantrekken. De tweede kamer in NL is sowieso tegenwoordig een soort van (vervelende) attractie van publiciteitsgeile opportunisten.