dinsdag 23 november 2010

Nederland heeft er drie topatleten bij

Nederland mag God op zijn blote knietjes danken, want in één dag is nederland drie topatleten en wellicht nog meer, rijker. Ik heb het over atletiek en ik heb het over de antilliaanse sporters, Brian Mariano, Nederlands kampioen 60 meter indoor en Obed Martis, Nederlands kampioen op de 200 en 400 meter en natuurlijk de absolute topper op het koningsnummer, de 100 meter: Churandy Martina.

De IAAF (de internationale atletiek federatie) heeft besloten om alle atleten van de voormalige Antillen over te hevelen naar Nederland. Sinds 10 oktober bestaan de Antillen niet meer en vooruitlopend op beslissingen op hoog olympisch nivo, heeft deze atletiekfederatie maar vast een voorschot genomen en moeten de atleten nu onder vlag met een ander pak gaan lopen.

Een besluit dat iedereen heeft verrast, inclusief Churandy Martina zelf. Zes weken terug nog heeft het IOC haar leden laten weten dat tot 2012, met de Spelen in London, de sitiatie zou blijven zoals hij is. Met andere woorden, de Antilliaanse sporters komen gewoon uit voor de Nederlandse Antillen.

Voor Nederlandse hardlopers kan dit weleens het einde zijn van hun Olympische aspiraties, want een kijkje op de lijst van beste tijden, leert ons dat de eerste podiumplaatsen door voormalig Antillianen wordt ingenomen.

Maar voor de minder bedeelde Antilliaanse sporters is het ook een drama, want zij moeten nu concurreren met Europeaanse sporters. Bovendien moeten ze nu – om te kunnen spelen – heel ver reizen. En reizen kost geld. Wie gaat dat betalen?

Patricia Cronie in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (4'55")

Geen opmerkingen: