maandag 15 november 2010

Beroofd? Aangifteformulier klaar in het dashboardkastje...

Op Curaçao loop je niet alleen de kans om van je spullen beroofd te worden, zoals in elk vakantieland, maar ook nog eens van je tijd. Urenlang wachten voor je eindelijk aangifte kunt doen, is geen uitzondering. Ongeïnteresseerde politieagenten die voortdurend non-verbaal hun proces-verbaal uitstellen omdat ze wel wat beters te doen hebben, is vele slachtoffers op het bureau niet ontgaan.

Toeristenorganisatie CHATA, de belangenclub voor de toeristische sector, heeft gedacht: als Mozes niet naar de berg komt, dan komt de berg wel naar Mozes.

Wat wil het geval: toeristen hoeven voortaan niet meer naar het politiebureau om aangifte te doen. Nee, ze kunnen nu hun handschoenenvakje van hun huurauto openmaken en tussen de schademeldformulieren een berovingsformuliertje vinden om in te vullen. Handig voor als de hulpdiensten eindelijk arriveren.

Volgens Steven Damiana, marketingmanager bij Chata, moesten toeristen te lang wachten voordat er een patrouillewagen arriveert. En door de lange wachttijden zien veel toeristen af om aangifte te doen. Concrete cijfers over het aantal (roof)overvallen op toeristen ontbreken daardoor. En daar wil CHATA wel meer zicht op krijgen.

Er heerst hier op Curacao stellig de indruk dat de aangifte soms ook de enige aandacht is die gegeven wordt door de justitiële keten. Mijn eigen ervaring is dat er op de dag van delict wel politieactiviteit is, maar daarna is het gauw gedaan met de aandacht en sta je er helemaal alleen voor. En als dat klopt, kan dit formulier weleens het tegengestelde effect bereiken. Want met dezelfde capaciteit op het hoofdburo, moeten er nu nog meer zaken worden opgelost!

Je zou je af kunnen vragen of het verstrekken van aangifteformulieren vooraf, geen verkeerd signaal geeft aan de toerist. Straks verschijnt het formulier ook al voorbedrukt in de inflight-magazine van de diverse luchtvaartmaatschappijen....

Neemt niet weg dat de wens van CHATA om inzichtelijk te krijgen hoe groot het criminaliteitsprobleem onder toeristen is, natuurlijk hout snijdt. Met cijfers kan gericht beleid gemaakt en effectiviteit van beleid gemeten worden.

Want dat er wat meer oog moet komen voor ‘kleine criminaliteit’ is iedereen op Curaçao wel duidelijk.

Dionne Pool in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (5'13")

Download hier het aangifteformulier (54k, pdf)

Geen opmerkingen: