Curacao maakt zich op voor de Regatta en dat is wat anders dan wat Alonso de Ojeda, een luitenant onder Columbus' gezag dacht, toen hij voet aan wal zette in de Annabaai in 1499. Hij was toen het enige zeilbootje dat daar rondtoerde. Nu 500 jaar later zeilen er nog steeds boten in Willemstad en is de regatta een jaarlijks terugkerend fenomeen, althans dat wil het graag zijn.
Drie dagen lang zullen de deelnemers op het water strijden voor de eer en een beetje geld, in een ambiance die je wel aan Curaçao over kunt laten. De Annabaai, die Willemstad in tweeën splijt is het decor van de race en uiteraard de open zee waar de baai in uitmondt.
De regatta op Curaçao is relatief jong. Drie jaar geleden is de Curacao Sailing Foundation (CSF) begonnen met een paar bootjes en veel enthousiaste vrijwilligers. De organisatie heeft een 10-jarig contract afgesloten met een bekend biermerk uit Amsterdam. En dat zie je dan ook meteen terug in de organisatie, het prijzengeld van 10,000 gulden en de mediaexposure.
Vorig jaar had de regatta driehionderd deelnemers, dit jaar mikt de organisatie op meer, tussen de vier- en vijfhonderd.
Het is hier bijzonder nat, maar zo nat als nu, is niet gebruikelijk. De orkaan Tomas zorgde twee weken terug voor bijzonder veel regen, zoals je wel weet. En ook dit weekend zal het bijzonder nat zijn.
De maand november is bewust gekozen, omdat dat het einde is van het orkaanseizoen. Veel schepen in de Cariben gebruiken Curaçao als veilige ligplaats, omdat het eiland onder de orkaanzone ligt.
De veranderende wind, na het passeren van Tomas heeft geleid tot het wegdrijven van zwerfolie in de haven. De vervuiling van de Isla ligt vanwege de Noordoost passaat redelijk onzichtbaar in een afgelegen hoek, maar ze is nu op drift geraakt. En dus moeten zeilers rekenign hoden met een vieze boot.
Naast het sportieve element zijn er ook optredens van topartiesten zoals, de Dominicaanse groep Los Illegales en de Jamaicaanse Shaggy. Vaak zie je aan de artiesten die komen optreden of het evenement serieus genomen wordt en volwassen is. Met deze twee namen, kun je zeggen dat de organisatie daarin geslaagd is.
Sulay Reval in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (5'38")
Geen opmerkingen:
Een reactie posten