donderdag 6 maart 2008

Alliansa Patriótiko

Het leven van een radioreporter is bij tijd en wijle: energiek (netter woord dan stress), en zeer enerverend. Het leuke van mijn werkdag is, dat ik bij vertrek van huis - in de vroege ochtend - nog niet weet wat ik die ochtend ga doen, wie ik ga spreken en waar ik zal zijn.
De redactie van Radio Hoyer verzorgt nieuws en achtergronden voor twee stations, Radio 1 (papiaments) en Radio 2 (nederlands). Radio 1 heeft drie medewerkers en Radio 2 alleen maar één, ik dus. Ik ben vrij in mijn onderwerpskeuze, want de vacature van hoofdredacteur is nog niet ingevuld. Er is dus niemand die je stuurt en begeleidt (helaas).

We hebben wel elke ochtend een gezamenlijke redactievergadering, waar we elkaars gasten voor die dag naar elkaar toe kunnen spelen. Dus als Radio 1 Emily De Jongh-Elhage - de premier - uitnodigt, dan sturen ze haar na afloop ook even langs mij en omgekeerd.

Deze week was extra enerverend. De oppositie in de Eilandsraad heeft zich namelijk verenigd in de Alliansa Patriótiko (Patriotische Alliantie) om buiten-parlementair te strijden tegen de koers van de regering van de Nederlandse Antillen en het bestuurscollege in het staatkundig proces, waarin Curaçao eind dit jaar een autonoom land binnen het Koninkrijk moet gaan worden. Het dispuut gaat over de invulling van het woordje autonoom en de mate waarin de regering de oppositie betrekt bij het proces.

De Alliantie kwam afgelopen weekend bijeen en stelden een ultimatum aan de regering: voor woensdag opstappen, anders volgen er acties. Merkwaardig is natuurlijk dat dit soort moties in de Eilandsraad thuis horen, maar de oppositie claimt dat praten in de raad geen zin heeft, want ze zijn daar toch in de minderheid (mis ik hier mijn democratisch begrip!?). De regering antwoordde vrij standaard op het ultimatum door inderdaad te stellen dat van opstappen alleen maar sprake kan zijn indien er geen politieke steun meer is in het parlement of als er verkiezingen zijn. De gezamenlijke oppositie heeft nu aangekondigd aanstaande woensdag in een openlijke manifestatie op het Wilhelminaplein haar actieplan 'aan het volk' te zullen presenteren.

Beide partijen 'claimen' dat het volk achter hen staat: de regering met de verkiezingsuitslag van april 2007, de oppositie doordat zij 3000 mensen op de been wist te brengen afgelopen zaterdag.

Al met al leuke tijden voor een verslaggever, want de emoties spelen hoog op en ik mag al die mensen voor de microfoon krijgen.

Ik doe alles uit mijn hoofd, want ik merk dat als ik vragen ga zitten voorbereiden, ik me te weinig concentreer op wat er gezegd wordt. Zonder papiertje luister ik veel beter.

Wil je ook een keer luisteren? Radio Hoyer heeft een livestream op Internet. Mijn uitzendingen zijn elke dag, behalve zondag om 12:15, 17:15 en 22:15 (nederlandse tijd) en duren ongeveer 10 minuten.2 opmerkingen:

Anoniem zei

Dick, collega, wat een gave baan! Gefeliciteerd. Jan-Kees

Dick Drayer zei

@JK: thanks. ik schrijf je snel. Moet even tijd nemen om in te werken....