vrijdag 14 maart 2008

2e Manifestatie van de Oppositie

Gisteren was voor mij een speciale dag: voetbal is weer terug bij de Publieke Omroep en dus waarschijnlijk ook bij BVN TV (onze wereldomroep TV).

De dag werd nog specialer. Niet omdat de Alliansa Patriótiko een protestmanifestatie had belegd in het Wilhelminaplein in Punda, maar omdat ik in mijn uitzendblok van 17:15 (lokale tijd) de bijeenkomst ter plaatse en LIVE heb gedaan. Ik merk op zulke momenten dat ik heel erg gewend ben om alles zelf te regelen, maar gelukkig is dat niet nodig. Rob de Wolff, onze anchorman van techniek (zie foto) heeft twee gouden handen en regelt alles feilloos!

Nu is de wereld van Rob ingedeeld in twee helften: de techneuten en de onwetenden. Rob begrijpt alles van de eerste en heel weinig van de tweede helft: je hoort per definitie thuis in de laatste groep, tenzij je bewezen hebt in de eerste te horen. Het bewijs dient waterdicht te zijn....;).

Zoals ik eerder al berichtte, zou de gezamenlijke oppositie, verenigd in de Patriotische Alliantie op 12 maart haar plannen openbaren en ter goedkeuring voorleggen aan het volk. Steevast roept en schreeuwt zowel de oppositie als de regering dat zij het volk vertegenwoordigen (dit volk draagt géén Pet en heet ook geen Jan, dus de verwarring blijft).

Zelden zo'n staaltje van volksmennerij gezien als gisteravond! Grootste oproerkraaier was Helmin Wiels van de Pueblo Soberano. Zodra er iets te schreeuwen of te rellen valt, is hij aanwezig. Je kunt je trouwens afvragen of hij er gisteren wel bijhoorde, want zijn partij is voorstander van onafhankelijkheid en hij vertegenwoordigt met die mening 5% van het volk! Zo groot was de pro-onafhankelijke groep namelijk in het referendum, waarin het echte volk (!) zich mocht uitspreken over de staatkundige koers. Hij zette de Anti-Nederlandse toon aardig neer, door te suggereren dat, indien de huidige politieke koers voortgezet wordt, wij hier op Curacao neukende homoparen in het Wilhelminapark te zien krijgen, kinderporno-netwerken vanuit Curaçao laten exploiteren en dingen doen met dieren waar zelfs mijn fantasie bij te kort schiet.... René Roodheuvel, mijn collega van de Wereldomroep heeft Wiel's oproep op de site van RNW gezet: klik hier.

De avond verliep verder rustig. Zo'n 2000 mensen kregen het actieplan voorgeschoteld, dat niet meer omhelsde dan dat men de wijken ingaat om mensen te mobiliseren en te informeren. Erg magertjes dus, als je daar een week op moet hebben lopen wachten. Even moest ik denken aan de 100 dagen van het kabinet Balkenende....

Vanochtend had ik premier Emily De Jongh Elhage in de studio voor commentaar. Zij weet zich eigenlijk geen raad met hoe om te gaan met oppositie. zoveel is wel duidelijk.
Eigenlijk is dat niet zozeer haar probleem alleen, als wel het probleem van de hele politiek op Curaçao. Democratie is op dit eiland het spel van 50% + 1, waarbij je dus geen rekening hoeft te houden met 49% van de anderen. Omgaan met minderheden, zorgen dat je ook de oppositie meekrijgt in wat je doet is een brug te ver. Maar wel een brug, die genomen moet worden om uit de impasse van de huidige situatie te komen. De veranderingen zijn zo ingrijpend dat je -in mijn opinie- niet kunt volstaan met de regels van dit spelletje. Wil je althans voorkomen dat de samenleving verdeeld blijft op een zo belangrijke zaak als autonomie.

Elke partij, oppositie en coalitie, zegt dapper dat het altijd bereid is te luisteren. Maar niemand wil het woord nemen!!! niemand is bereid om in het belang van Curaçao water bij de wijn te doen of de ander deelgenoot te maken van het politieke proces. Vanmiddag had ik oud-premier Maria Liberia-Peeters in de studio, die dit heel mooi duidelijk maakte.

Deze vrouw was oud-premier van de Antillen, toen Aruba in het proces zat naar de 'status aparte'. Er zijn een heleboel parallen te trekken met Aruba toen, maar het proces waar de Antillen nu inzitten heeft nog een extra dimensie: Curacao krijgt niet alleen een status aparte, maar de Antillen als land gaan ook ontmanteld worden.

Wel, de derde manifestatie werd gisteren ook meteen aangekondigd: aanstaande zondag om 4 uur bij het partijgebouw van de Forca Korsou. Ik hoop dat ze op tijd klaar zijn, die zondag. Ik zit om zeven uur namelijk gaarne en traditiegetrouw weer met mijn bord op schoot.....

Geen opmerkingen: