"Habemos Gobiernum!" Zo luidden de woorden van formateur Pedro Atacho tijdens de ondertekeningsceremonie voor het nieuwe bestuursakkoord van de nieuwe PAR-PNP-FOL coalitie. De strijdbijl lijkt begraven en de leiders Anthony Godett (FOL), Emily de Jongh-Elhage (PAR) en Ersilia de Lannooy (PNP) kunnen het nu erg goed met elkaar vinden.
In een eerder bericht heb ik al even geschetst hoe de verkiezingsuitslag vermoedelijk zou uitpakken met een nieuw bestuurscollege (BC) van PAR, PNP en FOL. Breekpunt of liever gezegd, hot issue, zou de Slotverklaring worden. FOL is altijd fel tegenstander geweest en heeft dus moeten slikken om te kunnen regeren. Dat slikken wordt semantisch opgelost door het woord "Slotverklaring" niet op te nemen in het nieuwe akkoord. De nieuwe term is: "Het resultaat van het Bestuurlijk Overleg over de toekomstige staatkundige positie van Curaçao en St. Maarten van 2 november 2006". Ligt iets moeilijker in de mond, maar makkelijker in de wandelgangen.
Het is dit ‘resultaat’, dat volgens de PAR, FOL en PNP door de Eilandsraad (soort 2e kamer) geaccordeerd moet worden, tezamen met een serie instructies aan het BC om onderhandelingen met de verschillende koninkrijkspartners te beginnen, rekeninghoudend met de aandachtspunten van de formerende partijen. Uiteindelijk zal het resultaat van een eind-Ronde Tafel Conferentie (RTC) aan het volk middels een referendum worden voorgelegd.
Autonoom binnen het Koninkrijk, dat is de weg van Curaçao via de Slotverklaring. Leg dat maar eens uit aan Joost Eerdmans. Hij verdedigt de stelling dat alle banden met Curaçao moeten worden doorgesneden. Niet verwonderlijk, want het past in het politieke straatje van rechts Nederland, waar problemen worden opgelost door deuren dicht te doen, mensen terug te sturen, je rug te laten zien en de dialoog te stoppen.
Ook op Curaçao is deze tendens voel- en zichtbaar. Daarover meer in volgende berichten....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten