maandag 21 mei 2007

Familie van de paling: de Murene

En daar was-ie dan. Vanuit het niets, 4 meter onder ons: de Murene!

Daniel en ik waren aan het snorkelen bij Baya Beach, op open zee. Daniel is een echte water-rat die het zwemmen ook in zee heeft geleerd. Hij is niet bang uitgevallen en zal waarschijnlijk gaan duiken zodra hij mag. Jonathan is iets voorzichtiger en heeft teveel Discovery Channel gekeken. Die ziet in elke vis een reuze en mensverslindende witte haai. Durft voorlopig dus nog niet te duiken.

In onze baai zie je geregeld de Murene. Meestal zo'n 20 cm groot. Groen of geel of wit gespikkeld. Maar deze jongen, die onder ons zwom, was geen 20 cm. Deze was ruim twee meter en had een doornede van 60 cm. Trek hier 25% vanaf, want ik overdrijf wellicht en onder water is alles 25% groter vanwege de lenswerking van het water.

Desalniettemin, was hij errruuug groot en toen Daniel spontaan besloot zijn adem in te houden en er achter aan te duiken, heb ik toch wat vaderlijk gezag getoond. Daniel is namelijk een stukje kleiner........

Over murenen doen veel verhalen de ronde die niet erg waarheidsgetrouw zijn. Het zouden levensgevaarlijke bloeddorstige monsters zijn. Erg vriendelijk zien ze er inderdaad niet uit. Maar om nu te zeggen 'levensgevaarlijk'? Hij kan bijten, maar dat heb je dan meestal aan jezelf te danken. Een beet van een murene is niet giftig, maar de wond zal waarschijnlijk wel gaan ontsteken vanwege de vele bacteriën die in de bek van de murene aanwezig zijn.

Murenen zijn er in allerlei soorten en maten. Dunne, dikke, lange, kleine noem maar op. Ze hebben een voorkeur voor warm tropisch water. Er zijn een paar soorten die voorkomen, in de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan (tot Bretagne), maar kouder water laten ze over aan hun familieleden 'de palingen'.

Overdag verblijven ze in hun hol, op hun karakteristieke manier, met hun kop naar buiten stekend. Het lijkt alsof ze naar alles en iedereen agressieve happende bewegingen maken, Maar dat is maar schijn. Ze maken die bewegingen om ervoor te zorgen dat ze zuurstofrijk water naar binnen krijgen. Als de avond is gevallen verlaten zij hun schuilplaats om te gaan jagen. Hun prooi is erg afhankelijk van de soort. Er zijn murenen die jagen op vissen en inktvissen zoals de octopus, maar er zijn ook soorten die zich hebben gespecialiseerd in schelpdieren.

Geen opmerkingen: