dinsdag 25 september 2007

Wil je met pensioen?

Een goede kennis van ons werkte haar hele leven voor de ALM, de voormalige Antilliaanse Luchtvaartmaatschappij. Maar helaas: de met personeel overladen airliner ging bankroet in 2002 en onze kennis moest naarstig op zoek naar nieuw werk. Gelukkig had ze een goed pensioen opgebouwd. De ALM stortte elke maand haar premie in het pensoenfonds van de APNA (Algemeen Pensioenfonds voor de Nederlandse Antillen).

Dacht ze....

De ALM bleek al jaren de geïnde pensioenpremies niet af te dragen. Met als gevolg dat honderden werknemers met lege handen stonden (en nog steeds staan).

Met trillende handjes sloeg ik vandaag de Amigoe open. Daar stond het, op de voorpagina: Eiland* draagt pensioenpremies Apna niet af.

De totale schuld van het eiland aan de Apna bedraagt (tot en met juli 2007) 127,5 miljoen gulden! Met de huidige koers van de euro praten we hier toch al gauw over 53 miljoen euro!

En dan nu de vraag: wordt het pensioen van Aysheline door de overheid afgedragen? Ze werkt immers voor de DOS (Dienst Openbare Scholen). En hoe serieus en structureel is dit probleem? Nog belangrijker: worden deze schulden ook gesaneerd in het kader van het nieuwe Koninkrijksstatuut?

Ik kan de vragen nu nog niet beantwoorden. Maar ik ben ook niet van plan om zolang te wachten als die goede kennis van ons. Eén lichtpuntje: mocht Nederland deze schuld overnemen, dan zal het totale bedrag in de loop van de tijd vanzelf aanzienlijk minder worden: lang leve de sterke Euro!

*Eiland slaat hier op het Eilandsbestuur (we hebben tot 15 december 2008 -zie Overgangsakkoord- ook nog een Landsbestuur).

Geen opmerkingen: