dinsdag 18 september 2007

De Troonrede (1)

Het is ons uiteraard ook niet ontgaan: de Troonrede en de miljoenennota! Leuk detail is dat de troonrede in versimpelde vorm in het Nederlands door de WereldOmroep wordt uitgezonden (zouden wij Nederlanders in den vreemde het anders niet begrijpen?), maar helemaal bijzonder is dat de troonrede ook in het Papiamento wordt uitgezonden. Mocht je tijd en zin hebben: http://download.omroep.nl/rnw/smac/cms/car_troonrede_papiaments_20070918_44_1kHz.mp3 (het is alsof onze koningin alle talen van het Koninkrijk spreekt!!)

* Ik begrijp niets van deze tekst, wie heeft deze waanzin geschreven? ** Uw uitspraak heeft nog wat werk nodig...

En wat heeft de Troonrede in petto voor de Antillen?

Uiteraard is Beatrix dankbaar voor het feit dat alle eilanden zich hebben aangesloten bij het proces van staatkundige hervorming. Zoals bekend is dissident Curaçao op tijd "ten halve gekeerd" en is het destructieve pad van "ten hele gedwaald" verlaten (zie slotakkoord).

Op 15 december 2008 moet de nieuwe status ingaan en daarvoor is 154,8 miljoen euro uitgetrokken.

In navolging van Aruba zal Nederland haar steun in dit proces langzaam afbouwen. 'Einde ontwikkelingshulp' heet dat. Moet voor Wilders c.s. toch een aardig compromis zijn rondom het thema Ontwikkelingshulp....
Voor de schuldsanering (één van de belangrijkste onderwerpen in de nieuwe staatkundige verhoudingen) is bij de voorjaarsnota van 2007 reeds 2,2 miljard (!) euro gereserveerd.

Voorts zijn de volgende reserveringen opgenomen (46,2 miljoen euro):

1. In de periode 2007-2009 wordt 15 miljoen euro gebruikt om een inhaalslag te financieren voor het beroepsonderwijs in de Nederlandse Antillen;
2. Voor rechtshandhaving is 6,5 miljoen euro gereserveerd;
3. 8 Miljoen euro om het achterstallige onderhoud aan de monumenten op alle eilanden van de Nederlandse Antillen weg te werken (gespreid over vier jaar).
4. Er is op jaarbasis een bedrag van 15 miljoen euro gereserveerd voor de kustwacht om een eigen luchtverkenningcapaciteit te ontwikkelen.

Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat Nederland met deze reserveringen voornamelijk aan zichzelf denkt. Maar evengoed zal het geld welbesteed zijn.

Morgen hopenlijk wat reacties vanuit de politiek....

Geen opmerkingen: