maandag 11 juni 2007

Jacob Gelt Dekker (3)

Het verdient aanbeveling om eerst deel 1 en deel 2 over Jacob Gelt Dekker te lezen.

Op 6 augustus jl. deed Gelt Dekker opnieuw van zich spreken. In een column op luchtvaartnieuws.nl trekt hij van leer tegen de ‘misdadige en incompetente bestuurders’ van dit eiland:

"De criminele leiders van de Curaçaose samenleving hebben aan de bevolking laten zien hoe het moet; de bevolking volgt gedwee in hun misdadige voetsporen. Misdaad tiert welig en breekt al jarenlang wereldrecords. Corruptie is diepgeworteld als deel van de cultuur. De bevolking is slecht opgeleid en wenst daar zelf niets aan te doen door bijscholing. Arbeidsethiek bij velen gaat niet veel verder dan luiheid, domheid en diefstal van alles wat los en vast zit."

Iedereen die curaçao een beetje kent (dus ook Gelt Dekker) weet dat de waarheid in deze vorm verteld nooit geaccepteerd zal worden.. Controversiële zaken bepraat je onderling wel op deze manier, maar niet in de openbaarheid. Toen een journalist laatst foto’s maakte van een afranseling van twee jamaicaanse arrestanten door de politie, besloot zijn redactie om deze foto’s maar niet te plaatsen. Dat zou het imago van Curaçao toch geen goed doen…

Gelt Dekker moet dus een hoger doel voor ogen hebben om zich zo uit te laten. Sommigen houden het echter op frustratie. Zijn voorbeeldige projecten op dit eiland hebben van de overheid nooit die waardering gehad die hij wellicht wilde. Daarnaast zal Gelt Dekker op alle terreinen flink tegengewerkt zijn door diezelfde overheid. Lees zijn andere columns maar op luchtvaart.nl.

Een maand geleden hield Jacob Gelt Dekker een speech voor de Caribbean Hotel & Tourism Investment Conference in het WTC. Ongeveer 400 potentiële buitenlandse investeerders reisden af naar Curaçao om hier bij te zijn. In zijn speech refereerde Gelt Dekker door het tonen van een hakenkruis op het grote presentatiescherm naar de kwestie van 6 augustus 2006 toen verscheidene politici hem tot persona non grata verklaarden.
Hij herhaalde zijn column door Curaçaose politici opnieuw te beschuldigen van corruptie en nepotisme en hij had geen goed woord over voor de duizenden Curaçaose jongeren die niet willen werken maar wel heen en weer reizen tussen Curaçao en Nederland om drugs te smokkelen onder leiding van Hugo Chávez, president van Venezuela.

Curaçao reageerde wederom geschokt en emotioneel op de presentatie. Opnieuw stemmen om hem persona non grata te verklaren. Opvallend is dat er nergens gereageerd wordt op de inhoud, maar voornamelijk op de manier en plaats van optreden.

Ondertussen is de storm weer wat geluwd. Of Gelt Dekker weer terug is op het eiland waag ik te betwijfelen. Het wachten is op zijn volgende kolom, of op de volgende Volkert…

Geen opmerkingen: