vrijdag 22 juni 2007

Wie regeert? (1)

Het stond er echt, klein verscholen op pagina 2 van de Amigoe: "Het heeft geen zin om het Land te veroordelen tot iets waar het niet toe in staat is".

Ik las het nog een keer, en nog een keer: ben ik nou zo koppig, of staat er echt? De cipiers van de Bon Futuro gevangenis (Koraal Specht) eisten in een kort geding tegen de staat (het Land) dat op korte termijn alle cellen onderzocht dienden te worden op drugs en wapens (!). Echter: gezien de onderbezetting van de bewaarders, zo oordeelde de rechter, was die eis toch niet redelijk van de gevangenbewaarders. Als klap op de vuurpijl mocht het gevangenispersoneel de proceskosten ook nog eens betalen.

In een filmpje gemaakt door de bewoners van Bon Futuro zelf (met de telefoon) was onlangs te zien dat de eis van het personeel nu niet zo “onredelijk” is, als de rechter ons wil doen geloven. Het filmpje zorgde destijds voor nogal wat opschudding. De gevangenis, zo leek het, werd niet meer gerund door het Land, maar door de bewoners zelf. En daar gaat de rechter in ieder geval geen eind aanmaken.

Wat dat betreft is het buiten de gevangenis muren niet anders als daarbinnen: de straat wordt gerund door de toekomstige bewoners van Bon Futuro en de burgers proberen met behulp van private security of hekken om de wijk, de ongelijke strijd in eigen voordeel te beslissen. Want hulp van het OM zit er helaas niet in. Toen de wielen van de auto van onze buurman onlangs werden gestolen, nam 112, de politie niet eens meer op…

Eén ding in het vonnis van de rechter intrigeert mij wel: hij stelt dat het Land niet in staat is…

En daarin heeft hij, denk ik, gelijk.

-morgen meer-

Geen opmerkingen: