woensdag 29 september 2010

Opnieuw onrust in de Bon Futuro

Gisteren heeft de minister van Justitie, Magali Jacoba (PAR) de VKC, SKS en het Riot Team ingezet om de onrust in de Bon Futuro gevangenis de kop in te drukken. Gevangenbewaarders en gedetineerden die werkzaam zijn in de keuken, legden het werk neer, waarna andere gevangenen onrustig werden vanwege het uitblijven van eten.

Volgens Jacoba is het de vakbond van gevangenispersoneel die opzettelijk tracht de situatie in Bon Futuro te destabliseren en sleept het daarmee gevangenen mee in haar strijd. Er was zelfs een interview te horen op de radio met één van de stakende gedetineerden (!).

Met deze actie lijkt duidelijk te worden dat de samenwerking in het kader van het verbetertraject Bon Futuro (een samenwerkingsverband tussen het ministerie van Justitie van de Nederlandse Antillen en de Nederlandse overheid) tussen Nederlands- en Antilliaans justitiepersoneel stroef loopt. Volgens vakbond ABVO wijst alles erop dat de cultuurverschillen en werk-ethos tussen beide diensten zodanig verschillen, dat ze onoverbrugbaar lijken.

Zo stelt de vakbond dat er van 'twinning' geen sprake is, wanneer Nederlanders opdrachten geven aan Antilliaans personeel; is het niet duidelijk wat de bevoegdheden zijn van de bijstanders nu ze Antilliaans personeel bij de in- en de uitgang fouilleren en zijn ze de arrogantie van de Nederlanders zat.

Tariq Yousif in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (6'59")

Geen opmerkingen: