woensdag 15 september 2010

Jeugdjournaal 1 jaar, Wereldomroep komt met lokale redactie

Gisteren bestond het Antilliaanse jeugdjournaal precies een jaar. Dit initiatief wordt uitgevoerd door de internationale organisatie Free Voice vanuit Suriname en krijgt subsidie van het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (300.000 euro). In Suriname draait het jeugdjournaal zeer succesvol, maar op Curaçao gaat het aanmerkelijk moeilijker.

Weliswaar is het aantal uitzendingen van 1 naar 3 per week gegroeid (met 2x herhalingen), maar het vinden van een stabiele en blijvende redactie is een groot probleem. Daarnaast heeft het medium televisie het moeilijk op Curaçao. Hier zoeken veel mensen hun nieuws voornamelijk via krant (9 kranten) en radio (28 radiostations).

In de week dat het jeugdjournaal haar eerste verjaardag viert, opent een nieuwe redactie van de Wereldomroep haar deuren op het eiland. Radio Nederland Wereldomroep (RNW), zoals de organisatie voluit heet, maakt al sinds 1947 uitzendingen vanuit Hilversum met correspondenten op de eilanden alhier. Dat blijft zo, maar er gaat nu een aparte redactie aan het werk, vanuit Curaçao die zich gaat toeleggen op snelle nieuwsvoorziening ter plekke en het opleiden van studenten onder andere ten behoeve van de media-opleiding aan de UNA, die dit najaar start.

Zowel het publiek als de partnerstations in de Caraïben (radio en andere media die nauw samenwerken met RNW) zullen meteen (soms live) bediend worden met nieuws in beeld, video, tekst en geluid. Met internet als distributie-platform. Op 10-10-10 is de officiële lancering van dit initiatief.

De Wereldomroep is al een speler op de Caribische markt, via haar mediapartners. Zij zal met de komst van een lokale redactie op de Antillen nog beter in staat zijn om haar partners te bedienen met goede en onafhankelijke journalistieke producties....

Antillencorrespondent Dick Drayer (4'35")

Geen opmerkingen: