Zoals jullie allemaal wel vernomen hebben, was het afgelopen donderdag enigszins onrustig op Curaçao. Een groepje van 50 mensen, veelal aanhangers van Pueblo Soberano van Helmin Wiels, pikt de 'herkolonisatie' door Nederland niet en schrikt er niet voor terug om geweld te gebruiken om dat duidelijk te maken.
De groep is klein, maar kreeg veel ruimte van de politie en kon daardoor meer schade aanrichten dan de top van de politie (gezaghebber Lisa Dindial) achteraf lief was. De woorden over 'hard optreden' en 'dit accepteren we niet', moeten m.i. dan ook gezien worden in het licht van een weifelend politie-optreden afgelopen donderdag.
Opmerkelijk is dat de verslaggeving over afgelopen donderdag nogal van elkaar verschillen. Ik heb hieronder zowel het bericht van de Telegraaf (geen correspondent) als van de Volkskrant (eigen correspondent) geplaatst. Zoek de tien verschillen en oordeel zelf!
Betogers Curaçao richten zich tegen Nederlanders
bron Telegraaf 290608 door Bert Huisjes
WILLEMSTAD, zondag - Een politieke betoging op Curaçao is eergisteren uitgemond in een jacht op blanke Nederlanders. Daarbij raakten verschillende Nederlanders gewond. Een werd het ziekenhuis in geslagen.
Doelwit waren vooral Nederlandse stagiairs die werken in de hotels op het vakantie-eiland. Zij waren in de lokale uitgaansgelegenheid De Nachtwacht bijeen. Tientallen eilandbewoners drongen het café binnen om de blanken een lesje te leren en richtten een ravage aan.
Ook werden auto’s beschadigd en omgegooid. „Hollanders werden uitgescholden en moesten vluchten”, vertelt een van hen. Een andere Nederlander spreekt van ’Zuid-Afrikaanse toestanden’.
De haat ontstond na een politieke demonstratie tegen Nederlandse bemoeienis met de eilanden. De Antillen kwamen donderdag financieel onder curatele van ons land te staan. Een kleine groep besloot daarop de aanval te openen op Nederlanders in de Nieuwstraat. „Ze moeten oprotten naar hun eigen land”, schreeuwden de betogers. „Wij mogen daar niet zijn, dus jullie hier ook niet!”
De gezaghebber op Curaçao, Lisa Dindial, richtte zich op televisie rechtstreeks tot de bevolking en riep Nederlanders en Antillianen nadrukkelijk op ’om voorzichtig te zijn’. Minister van Justitie David Dick sprak gisteren tegenover De Telegraaf zijn ’diepe afschuw’ uit over de jacht.
„Het is een heel slechte zaak wat hier is gebeurd”, zegt hij. „Het was een groep van minder dan 50 personen, die misbruik heeft gemaakt van de toestemming om te demonstreren.” Over de aanval is overleg tussen minister, politie en het OM.
Racistische rel schokt Curaçao
bron Volkskrant 300608
Van onze medewerker Jean Mentens
Willemstad - De Curaçaose gemeenschap is geschrokken van het racistische incident waarbij een blanke man een schedelbreuk opliep.
Het incident deed zich voor in de nasleep van een demonstratie tegen het financieel toezicht door Nederland op de Curaçaose begroting en overheidsuitgaven. De Eilandsraad ging afgelopen donderdag met een meerderheid van elf tegen tien akkoord met deze regeling. De oppositie zag dat als herkolonisering door Nederland en riep op tot een demonstratie.
In de uren na het raadsbesluit braken er in de stad relletjes uit. Auto’s werden beschadigd, straatmeubliair werd vernield en het verkeer werd gehinderd. In de late avond ging een kleine groep demonstranten in de richting van de cafés in Willemstad waar veel Nederlanders komen. Er werd daar op de blanke klanten gescholden en er werd met flessen en stenen naar ze gegooid.
De meeste cafébezoekers konden zich uit de voeten maken, maar een 33-jarige blanke man, overigens geboren op Curaçao uit Curaçaose ouders, viel neer met een ernstige wond aan het hoofd. In het ziekenhuis werd een schedelbreuk vastgesteld.
De racistische oprisping heeft grote afschuw en afkeuring gewekt op het eiland. In het weekeinde waren er op de radio tal van inbelprogramma’s waarin luisteraars zich afvroegen waar het heen moet met het eiland.
Gezaghebber Lisa Dindial zei in een toespraak voor radio en tv dat het onaanvaardbaar is dat mensen worden aangevallen vanwege hun huidskleur. Dindial: ‘Iedereen heeft evenveel rechten op dit eiland en de oppositie kan niet uitmaken wie hier thuishoort.’
Norbert George, voorman van de kleine oppositiepartij DP, hield voor dat de bevolking van Curaçao is samengesteld uit mensen met verschillende etnische en culturele achtergronden, die verbonden zijn door de wens om van Curaçao wat te maken. ‘Als we dat uit het oog verliezen, wordt het hier rap onaangenaam, juist omdat we op een eiland zitten’, aldus George.
Leiders van de grootste oppositiepartij MAN en van de partij Forsa Kòrsou haastten zich eveneens om afstand te nemen van de gebeurtenissen. Ze benadrukten dat de oproep tot demonsteren niet tegen de Nederlanders was gericht.
Wel verwijten ze de coalitie geen oor te hebben voor de onvrede onder een groot deel van de eilandbevolking.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten