woensdag 2 juli 2008

2 juli: Dia di Himno i Bandera

Twee juli is de nationale dag van het volkslied en de vlag, ook wel Dia di Himno i Bandera genoemd. Deze dag staat in het teken van vlag, volkslied en wapen en wordt voor de 24e keer gevierd en draagt als thema: 'Patritismo: Amor... den tur sentido di palabra' (Patriottisme: Liefde... in de volle betekenis van het woord).
Het wapen valt altijd een beetje in het niet bij vlag en volkslied. Men is momenteel aan het bekijken (Komishon Dia di Bandera) of het wapen gewijzigd moet worden. Het huidige wapen symboliseert de band met het Koninklijk Huis (de kroon), de handelsrelatie met Amsterdam (wapen), de handel (het zeilschip) en de band met Nederland (de Oranjeboom).

Over de volkliederen van Curaçao en de Nederlandse Antillen bestaan veel verhalen en het is mij tot op heden nog niet gelukt om de juistheid van een aantal 'feiten' te bevestigen.

Het volklied van Curaçao heet DEN TUR NASHON en de woorden van de eerste twee coupletten zijn als volgt:

Lanta nos bos ban kanta
Laten wij onze stem verheffen om te zingen
Grandesa di Korsou
Over de grootheid van Curaçao
Korsou isla chikitu
Curaçao klein eilandje
Baranka den laman
Rots in de zee
Korsou nos ta stimabo
Wij houden van jou
Ariba tur nashon
Boven alle landen
Bo gloria nos ta kanta
Jouw eer bezingen wij
Di henter nos kurason.
Uit heel ons hart

I ora nos ta leu foi kas
En als wij ver van huis zijn
Nos tur ta rekorda
Denken wij allemaal
Korsou su solo i playanan
Aan de zon en de stranden van Curaçao
Orguyo di nos tur
Ons aller trots
Laga nos gloria kreador
Laten wij onze schepper eren
Tur tempu i sin fin
Altijd en zonder eind
K'e la hasi nos digno
Dat hij ons waardig heeft gemaakt
Di ta yu di Korsou.
Om een kind van Curaçao te zijn.

Deze twee en de woorden van couplet 7 en 8 worden gezongen bij officiële gelegenheden. Mocht je de muziek willen horen, klik dan hier.

De woorden van het volkslied zijn geschreven door frater Radulphus en de melodie is van frater Candidusen. De melodie stamt uit het jaar dat Koningin Wilhelmina de troon besteeg (1898). De tekst werd in 1978 veranderd en aangenomen als officieel volkslied van Curaçao.

Meer over het volkslied van de Nederlandse Antillen: klik hier.
Dan is het naast volkslieddag ook nog vlaggendag. De vlag van Curaçao heeft ook een uitgesproken symboliek. De gele band stelt de felle tropische zon voor en symboliseert de vrolijke aard van de bevolking. Het bovenste blauwe vlak vertegenwoordigt de blauwe lucht en het onderste de zee. De sterren staan voor vertrouwen, hoop en verwachting. Wit is de kleur van vreugde en geluk. Elke ster heeft vijf punten, symbool voor de vijf continenten waar de diverse bewoners van dit eiland hun oorsprong hebben. De grote ster vertegenwoordigt Curaçao, de kleine staat voor het onbewoonde zustereiland Klein Curaçao.
Al weken rijden veel auto's in de straten van Curaçao met een vlaggetje aan hun raam. Naar verluidt zijn er nogal wat Nederlanders die dit jaar niet meedoen met dit vlaggenvertoon uit protest tegen de ongeregeldheden en de anti-makamba demonstratie van vorige week.

Lijkt me juist nu het moment om je solidair met Curaçao te verklaren!

Vandaag dus een vrije dag. En het regent.
Over symboliek gesproken...

Geen opmerkingen: