zaterdag 26 juli 2008

De Antillen en ik: een mooi Dubbelspel

Verschillende keren de afgelopen week moest ik denken aan het boek Dubbelspel van Frank Martinus Arion. De eerste keer was bij de presentatie van een ander boek van een andere Antilliaan, John Leerdam met zijn Antillen en Ik in theater Luna Blou: succesvolle Antillianen schrijven hun dubbelspel om te laten zien dat zij de laatste steen aan ieder eind kunnen leggen.

Veel van deze succesvollen vertrokken ooit als bursaal van luchthaven HATO. En ook deze week vertrokken een honderdtal studenten met gemengde gevoelens van Curaçao. 350 Antilliaanse, meest Curaçaose jonge mensen op weg naar een onbekende toekomst. Iedereen is blij, maar velen pinken een traantje weg. Een dubbelgevoel, en ook een dubbelspel, want zowel Curaçao als de individuele studenten hopen aan het eind van de rit hun voordeel te halen: bursalen op HATO.mp3

De titel van het mooiste boek van Curaçao, Dubbelspel, heeft in de Curaçaose context van deze week nog meer lading. Curaçao is namelijk op zoek naar haar identiteit. Aan de vooravond van de overgang naar een autonome entiteit weet Curaçao het eventjes niet, is het op zoek naar een houding. Tegenover elkaar, tegenover Nederland en tegenover de rest van de wereld.

Het begon deze week met een botsing tussen Justitie en minister Omayra Leeflang, die kwam uitleggen dat Nederland niet moest denken dat het haar ideeën van het huwelijk kan importeren in de Nederlandse Antillen. De winst die deze stellingname heeft, ligt niet zozeer in de principiële kwestie die de minister voorwendt, alswel in de mogelijkheid om – zei het voor even – aan de achterban en de oppositie te laten zien dat deze coalitie wel degelijk de tanden kan laten zien aan het moederland: de tanden van Omayra.mp3.

Voorwaar een Dubbelspel. Jammer dat de verliezer van dit spel, de medeburger is, die in de eigen partnerkeuze wil voorzien en op grond van het gelijkheidbeginsel de samenleving vraagt om het huwelijk niet alleen voor de grootste gemenedeler, de hetero's, maar ook voor een kleine minderheid, de homo's te reserveren.

Een Dubbelspel van geheel andere orde is de buitenechtelijk verhouding van de afgelopen bestuurscolleges met projectontwikkelaars en andere hoeders van de vooruitgang. Centrale vraag: mag je vrije natuur en dan vooral de natuur die door de overheid bestemd is als natuur, zomaar te grabbel gooien - door diezelfde overheid - ten faveure van deze projectontwikkelaars, die stellen een hoger doel na te streven. De 500 lopers op Jan Thiel vinden in ieder geval van niet: 500 lopers op Jan Thiel.mp3.

Wellicht het grootste Dubbelspel dat zich ontvouwt voor onze ogen is het huwelijk tussen de gezamenlijke oppositiepartijen in de Alliansa Patriotiko. Al dominospelend ontdekken de vier hoofdrolspelers dat sommigen van hen er bi-sites op na houden of andere methodes gebruiken, om uitendelijk een steen aan te leggen die overal aangelegd kan worden. Enerzijds is de Alliansa op zoek naar haar eigen identiteit, anderzijds heeft zij ervoor gezorgd dat heel Curaçao op zoek is naar die identiteit. De grootste nar in dit dubbelspel is Helmin Wiels, voorman van Pueblo Soberano, die eist dat de spelregels van het dominospel niet tussentijds worden gewijzigd: Wiels vindt het maar verdacht.mp3.

De grootste ziener in dit verband is Norbert George. Hij voorzag al in een vroeg stadium dat de Alliansa een dubbelspel speelt en besloot zich ervan te distantiëren. Wat wij niet wisten, was dat de leider van de Democraten - nu al Janchi genoemd - met zijn eigen dubbelspel bezig is: via een derde partij, de Raad van Advies, aantonen dat de huidige coalitie van Emily De Jongh-Elhage onbetrouwbaar is: RvA grossiert in adviezen.mp3.

De tanden van de coalitie op landsnivo, zo mooi in beeld gebracht door Omayra Leeflang en het homohuwelijk, zijn ook zichtbaar in de houding van het Bestuurscollege. En dat in een al twee jaar lang vergeten recreatiecentrum op Playa Lagun.

Wat wil het geval: een man beheert in opdracht van de overheid een recreatie/buurtcentrum op het strand. De man gaat dood, maar heeft op zijn sterfbed nog even gauw geregeld dat zijn buurman de sleutels krijgt om zo zijn werk voort te kunnen zetten. Dagen, weken, maanden gaan voorbij en iedereen lijkt zich te schikken in de gang der dingen. Dan, 2 jaar na de mysterieuze overdracht wordt de overheid wakker en wil de sleutels terug, want wie is die nieuwe buurman nou eigenlijk?: Alcalla wil haar sleutels.mp3.
Het Dubbelspel is niet direct herkenbaar. De emotie in dit vehaal echter wel: De advocaat is boos.mp3.
Dan zorgt de advocaat, die u zojuist hoorde, voor een bijzondere wending in het verhaal. Een wending die het Dubbelspel ineens blootlegt: makamba op het strand.mp3.

Vergezocht?

Het past toch heel herkenbaar in het huidige tijdsbeeld: Curacao is op zoek naar haar identiteit en heeft het nodig om stelling te nemen. Niet alleen Omayra Leeflang, ook Marilyn Alcalla-Wallé laat duidelijk haar tanden zien. Of het nu gaat om het homohuwelijk, de politieorganisatie, natuur- en conserveringsgebieden, de Raad van Advies, de Alliansa Patriotiko of zomaar een buurthuis op Lagun: Curaçao laat niet meer over zich lopen en alle burgers op het eiland en de politiek in Nederland dienen dat te weten.

De man die slachtoffer werd van deze zoektocht naar identiteit en de eerste steen, geen dominosteen, kreeg toegeworpen - daar bij café de Nachtwacht in de Nieuwestraat - kan het Dubbelspel niet treffender weergeven: Carlos Moreno is wakker.mp3.

Bent u ook wakker?
Of bent u Dubbelspel nog steeds aan het lezen?

Bon siman....!

3 opmerkingen:

Theo zei

Leuke column weer Dick, je bent weer helemaal beter zo te lezen en horen ;-)
Bon siman!

treitertukker zei

Oef Dick, dit was toch wel een van je pittiger columns! Je haalt heel wat heikele kwesties aan, heb je al reacties gehad? En of we slapen.....ik weet het niet, misschien zijn we juist wel wat té alert geworden, vandaar al die licht ontvlambare types in onze samenleving, verbroedering en ééndracht zijn ver te zoeken momenteel. Aan de andere kant: wees blij dat je in deze periode journalist op dit eiland mag zijn, veel mooier dan dit wordt het niet! :-)

JJ

Dick Drayer zei

@Theo: thx. er zit nog wel een stukje boosheid, die er alleen in mijn columns uitkomt
@JJ: soms ben ik dat gedraai van politici zo ontzettend zat. Zeker dat gekonkel van OL. Ik weet best dat het emancipatieproces t.a.v. homo's hier nog moet plaatsvinden (en dat je al die onnozelheid hier niet euvel mag duiden, maar durf dat als politica nou eens te doen.....

kijk voor de gein ook eens op http://janthiel.blogspot.com/2007/10/curaao-gay-paradise-2.html

Ja, en wat betreft wakker of niet: we worden het vanzelf als de regie niet wordt genomen. Ik heb de indruk dat de coalitie dat wel beseft. En ook Ankie, kijk maar naar het voorstel om participatie in wetgeving voor de BES via internet te gaan doen....
fijne week JJ, en blijf niet moe. Daarvoor zijn deze tijden te spannend, zoals jezelf stelt....