zaterdag 14 juni 2008

Wat is er gebeurd met Oranje, na ons vertrek?

Het is even rennen als Nederland speelt. De wedstrijden van Oranje beginnen hier om kwart voor drie 's middags en dan is een groot deel van de bevolking nog aan het werk (ja, Hero, ook op Curaçao)!

Ik los dat op door in de avond wat langer door te werken en in de ochtend wat vroeger naar de redactie te gaan. Bij het ontbijt smeer ik boterhammen voor tussen de middag en eet ik achter de microfoon mijn lunch weg, zodat ik om 14.45 keurig thuis voor de buis kan zitten.

Ik weet niet wat er met Oranje gebeurd is na ons vertrek uit Nederland, maar het heeft wel geholpen. De oude garde Curaçaoënaar is steevast voor Holland (luister/kijk maar hier). De jongere garde heeft meer met Brazilië. Allemaal gokten op Italië en Frankrijk. Nu is iedereen het erover eens dat 'we' europees kampioen worden. De straten kleuren zelfs in Punda oranje en menig SUV-je rijd met oranje-vlagje....

Ik neem aan dat het in Nederland nog gekker is.

De vernedering van de finalisten van 2006 wordt niet alleen hier, maar ook in buitenlandse kranten breed uitgemeten. Le Monde kopt "les "Oranje" font valser la défense bleue" en l'Equipe doet dat dunnetjes na door te stellen dat Blauw vernederd is, nadat ze de hele wedstrijd superieur geweest zijn op alle fronten van het spel."

Maar ook elders in Europa zijn de twee overwinningen van Oranje met bewondering (of afschuw) bekeken. Vele kranten weten het na deze wedstrijden zeker: "4:1! So holt Holland den Titel," kopt Bild Zeitung.

En ook de Britten zingen hossanna voor Oranje: "Dutch masterclass destroys France." De Sun spreekt over: "TOTAL Football — and also totally breathtaking", terwijl heel Italië hoopt dat van Basten dinsdag een rustdag neemt: "L'Olanda batte la Francia per 4-1e ha in mano il destino degli azzurri," volgens Corriere della Sera.

Ook de bookmakers zijn ervan overtuigd dat Oranje Europees kampioen wordt. Voor aanvang van het toernooi leverde die voorspelling coor iedere euro 12 euro op. Na de wedstrijd tegen Italië waren dat er nog maar zes en sinds gisteravond krijg je nog maar 4,5 euro terug.

Wij wachten hier op Curaçao gewoon alle wedstrijden af en genieten met een polar in de ene en een AH-welpje in de andere hand op wat er komen gaat. En na winst, gaan we op het strand verder....

Geen opmerkingen: