dinsdag 13 november 2007

Rellen bij het Marriott...

De nieuwe staatkundige verhoudingen en het proces dat daarnaar leidt, zal nog veel rumoer veroorzaken.
Gisteren was het raak voor het Marriott hotel, waar de politieke stuurgroep met afgevaardigden van Curaçao, St. Maarten en Nederland vergaderden over de voortgang van ons nieuwe Koninkrijk. Zo'n 200 demonstranten gooiden grote rotsblokken, houten pallets en autobanden op straat zodat verkeer geen doorgang meer kon vinden en hotelgasten het terrein niet konden verlaten. Curaçao stuurt op dit soort demonstraties het Vrijwilliger Korps Curaçao (VKC) en het Zero-tollerance team af (!). De laatste is normaliter een team van stoere mannen (vooral) die de grote en kleine drugsjongens op dit eiland achter de broek aanzitten, maar niet te beroerd zijn om dit soort relletjes in de kiem te smoren. Hun effenciency liet echter te wensen over, want ook hun emoties liepen soms hoog op. Eén heethoofd trok zelfs zijn pistool, maar werd door nuchterder collega's tot de orde geroepen...

De groep demonstranten protesteren tegen de "verdere uitholling" van de autonome status binnen de slotverklaring. Een verklaring die nota bene beoogt de autonome status te vergroten! Een enkel demonstrant gaat nog verder: "Wij willen de Nederlandse kolonisator niet meer". Hoewel de groep demonstranten divers is, zijn ze het bijna allemaal eens over de "arrogante makamba's (Nederlanders, dd) die de lokale cultuur en gewoonten niet respecteren en neerkijken op de lokale bevolking". Met de in hun ogen slappe houding van de huidige regering is er maar één oplossing: "de confrontatie..."

Grote organisator achter deze demonstratie is Helmin Wiels, politiek leider van oppositie partij Pueblo Soberano (PS). PS staat voor Soevereine Mensen en bezet met de zilveren kleur 2 zetels in de Eilandsraad. Hoofdpunt van deze partij is totale onafhankelijkheid van Nederland. Curaçao lid van de Verenigde naties. Een mening die - bij referendum in 2005 - door 5% van de kiezers gedeeld werd.

In de consternatie werd de vrouw van MAN leider Charles Cooper geslagen en werd de auto van Helmin Wiels weggesleept. Dat eerste zal per ongeluk gebeurd zijn, het tweede moet haast wel een wraakactie van het Zero-lange tenen-team zijn geweest ;-).

Volgens de organisatoren van deze demonstratie was dit nog maar het begin: "Het kan nog veel harder"!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hi Dick, ik las het verhaal ook in de Amigoe. Daar stond echter niet in dat de vrouw van Charles Cooper geslagen is. Zij is arts bij het consultatiebureau en echt heel aardig. (Veel te aardig voor Charles)
Een hele moeilijke situatie. Immers een flinke groep Curacaoenaars zet zich af tegen Nederland. Sommigen zijn trots en willen hun eigen boontjes doppen zonder Nederlandse hulp, anderen vinden dat Nederland nog grote schulden uit het verleden heeft en daar ook voor moet betalen. Rationeel gezien zijn beide tamelijk onrealistische scenario's maar soms is het gevoel sterker.
Geen idee hoe dit opgelost moet worden...

Derk Draijer zei

@casaspider: ja, de hele staatkundige hervorming zal grotendeels via emotionele argumenten het daglicht zien. En dat is te begrijpen. Ik ben wel van mening, of laat ik het zo zeggen: ik hoop dat rationele argumenten uiteindelijk de doorslag zullen gaan geven en dat populistische politici, zoals Cooper en Wiels geen voordeel halen met goedkope op emotie gebaseerde argumentatie....
Een van mijn bronnen voor het artikel was http://www.thedailyherald.com/news/daily/k153/demon153.html

grt en sterkte met de huisinrichting en doosopruiming!!!

Anoniem zei

Tja, Cooper en Wiels zitten in elk geval op de verkeerde plaats op aarde. De motieven van afscheiding zijn totaal niet gefundeerd op enige vaste grond. Het waait met de wind mee. Emoties heb je bij dit soort discussie altijd. Er riep iemand, weg met de Nederlanders. Als ze dat in Nederland andersom doen, roepen weg met de Antilianen of met de Curacaoenaar, dan komen er toch een paar duizend Antilianen of Curacaoenaren, zoals je het wilt benoemen maar laten we het even beperken tot Curacao, terug naar het eiland. Weet je wat voor ellende dat met zich meebrengt? Er zal meer voedsel moeten komen dus gaan de prijzen omhoog, er komt schaarste en er is een vele malen grotere werkeloosheid dan nu!!!! Dat is nog maar het begin want dan komen de problemen pas. Vervoer, gezondheidszorg enzovoort. Nee, laten we nu gewoon doen waar we veilig zijn. Onder de vleugels van Nederland, met onze Vorstin en ja ook alle onhebbelijkheden. Maar weet je altijd gesteund door Nederland in situaties dat het nodig is. Zij zullen dingen moeten accepteren, maar wij, Antiliaanse inwoners, bewoners van het eiland en van de andere eilanden, zullen ook onze argwaan richting Nederland eens aan de kant moeten doen. Wij zouden de hand eens in eigen boezem moeten stoppen. Zo lief zijn wij ook weer niet.
Succes met het voorbereiden van onze toekomst.....

Junny K.