donderdag 7 oktober 2010

‘The legend of Buchi Fil’ valt in de prijzen

‘The legend of Buchi Fil’ van regisseur en scenarioschrijver Germán Gruber van Curaçao heeft zondag op het filmfestival van Trinidad en Tobago de prijs van beste korte film in de wacht gesleept. Bij de prijs hoort een cheque van 3.000 dollar.

In totaal deden ongeveer 70 films in verschillende categorieën mee aan het festival, waarvan 21 in de categorie korte films. Het festival duurde van 22 september tot en met 3 oktober en kende inzendingen uit Trinidad & Tobago, St. Lucia, Colombia, Brazilië, de Dominicaanse Republiek en zelfs Engeland. Gruber, die werkzaam is als graphic designer bij de krant El Periodico, keerde maandag terug naar Curaçao.

‘The Legend of Buchi Fil’ is het afstudeerproject van Gruber en drie Antilliaanse studenten van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en gaat over het slavernijverleden. Reden voor het maken van deze film is dat er maar weinig bekend is over de slavernij op de Antillen. Met deze film, die zich met name richt op de jeugd, proberen de makers het onderwerp slavernij een gezicht te geven.`

De film is gebaseerd op het gedicht van Pierre Lauffer over de slaaf Buchi Fil. Buchi Fil staat symbool voor de strijd voor onafhankelijkheid en vrijheid. In dit gedicht weigert de trotse slaaf Buchi Fil bij het ochtendappèl te buigen voor zijn meester. De meester wil wraak, zoekt een goed moment om Buchi Fil een afranseling te geven, maar is bang voor de fysieke kracht van de slaaf. Tenslotte weet hij hem toch te vermurwen door Buchi’s geliefde de slavin Mosa Nenate verkopen. Buchi Fil stort zichzelf daarna van de kliffen, waar in de zee zijn roep nog steeds te horen is. Het gedicht dateert al uit 1955.

Dionne Pool in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (5'26")

1 opmerking:

Anoniem zei

Dit is een meesterwerk en is zeker een prijs waard. Het aller mooiste zou zijn als dit verhaal een veel grotere publiek zal bereiken. Petje af en veel waardering respect.
L.Daniel Groetjes uit Tilburg