maandag 4 oktober 2010

Europese Nederlander heeft vertrouwen in Curaçao

Het weer, de Nederlandse wetten, de taal en de vriendelijkheid van de mensen. Dat maakt Curaçao aantrekkelijk voor Europese Nederlanders om zich er te vestigen. Zeker voor de zogenaamde penshonado’s, de nederlandse gepensioneerden op het eiland. Die zoeken vooral een aangenaam leven.

Curacao is nog steeds aantrekkelijk voor Europese Nederlanders. De politieke veranderingen brengen weliswaar onzekerheid met zich mee -de politiek verhardt zich, net als in Nederland- maar over het geheel genomen kijkt iedereen, dus ook de Europese Nederlander, met nieuwsgierigheid naar wat de toekomst gaat brengen.

De recente bestuurswisseling op Curacao heeft de tegenstellingen op scherp gezet. De politieke machthebbers vinden Nederland te dominant en prijzen de eigen cultuur aan. Toch denken velen dat de soep minder heet gegeten, als opgediend wordt.
De verwachting van veel mensen hier, is dat er uiteindelijk niet veel gaat veranderen wanneer Curaçao autonoom wordt binnen het Koninkrijk.

Enerzijds is dit hoopgevend voor bijvoorbeeld de penshonado’s. Zij hoeven niet bang te zijn dat hun privileges worden afgenomen. Maar voor de minder bedeelden in onze maatschappij is dit natuurlijk geen fijn bericht. Het nieuwe Curacao is toch ook en misschien wel vooral ontworpen om deze groep meer perspectief te bieden. 26.000 gezinnen leven onder of net aan de armoede grens op Curaçao

Als Curacao die mensen geen perspectief kan bieden na 10-10-10, dan is dat koren op de molen voor de politici die nu 'de dominantie van de nederlandse cultuur' aan willen pakken.
En of de penshonado’s dan rustig zitten....., dat staat nog te bezien.

Tarik Yousif in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (6'27")

Geen opmerkingen: