donderdag 21 oktober 2010

CMg is de afkorting voor de nieuwe munt

Curacao en Sint-Maarten krijgen een nieuwe munt en die gaat CMg heten, de Caribische gulden. Deze munt is net zoals de huidige Nederlands-Antilliaanse gulden gekoppeld aan de Amerikaanse Dollar tegen een koers van 1$ = 1,79 CMg. De gulden blijft dus bestaan, maar krijgt een nieuw jasje, om de verwijzing naar de voormalige Antillen te elimeneren.

De introductie van de nieuwe munt is ietwat laat en zal pas in 2012 in roulatie komen. Reden voor deze late introductie is het feit dat het nog lang onduidelijk was of alle staatkundige veranderingen politiek haalbaar waren en 10-10-10, de datum dat Curacao en St Maarten autonome landen werden binnen het koninkrijk, ook daadwerkelijk gehaald zou worden.

De Nederlandse geldkantoren en banken dachten aanvankelijk dat de Nederlands-antilliaanse gulden geen wettig betaalmiddel meer zou zijn na 10-10-10, maar dat klopt dus niet. Uiteraard kunnen banken besluiten om een bepaalde valuta niet meer in te wisselen, maar dit besluit in Nederland is ietwat prematuur. De oude Antilliaanse gulden blijft uiteraard gelden als wettig betaalmiddel tot het moment van invoeren van de nieuwe munt, in 2012.

De keuze van Curacao en Sint Maarten voor een eigen munt is eigenlijk uit kostenoverweging gedaan, twee centrale banken is nu eenmaal duurder. Maar de keuze om bijvoorbeeld niet op de Dollar over te stappen, zoals de BES eilanden gaan doen per 1 januari aanstaande, is een emotionele keuze. Met een eigen munt en een eigen monetair beleid lijk je tenslotte autonomer, maar het kost wel meer geld.....

Hoe het ook zei: voorlopig zitten we nog even vast aan de Antilliaanse gulden, de NAf en kunnen we vast wennen aan het nieuwe geld, de CMg. En deze letters staan voor: Curacao, Maarten en gulden.

Dione Pool in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (4'31")

Geen opmerkingen: