Eigen volk eerst, dat moet de voorzitter van het Curaçaose parlement, Ivar Asjes hebben gedacht toen hij plannen voor zijn allereerste wetsvoorstel lanceerde na het overnemen van de voorzittershamer van het Antilliaanse parlement. Asjes treedt hiermee moeiteloos in de voetsporen van zijn Pueblo Soberano-partijgenoot minister René Rosalia, die de afro-caribische cultuur een prominentere plaats wil geven in de samenleving en bij voorkeur met behulp van wetgeving.
Ivar Asjes heeft voorgesteld om bedrijven te verplichten tenminste 80 procent van hun personeel uit Curacaoënaars te laten bestaan. Wie dat dan zijn? Goede vraag, waar menigeen het antwoord op schuldig zal moeten blijven. Wat hij er zelf mee bedoelt, wordt naarmate je doorvraagt ook steeds onduidelijker.
Asjes is lid van de Pueblo Soberano, een partij die zich los wil maken van Nederland, een zelfstandig Curacao nastreeft en de emancipatie van het eigen afro-caribische volk voorstaat. Hoewel zijn leider, Helmin Wiels benadrukt geen rascist te zijn en ook geen hekel te hebben aan Nederlanders is het voor veel mensen op Curacao duidelijk dat hier bedoeld wordt dat de dominerende rol van de Makamba moet worden teruggedrongen in de samenleving. Met name op cultureel terrein, maar nu dus ook op economisch terrein.
Het begrip Curacaoënaar, of zoals we in het papiaments zeggen: Yu di Korsou, kind van Curacao, is voor Asjes en zijn partij in eerste instantie de Curacaoenaar die op het eiland is geboren of wiens ouders op het eiland zijn geboren. Maar in het kader van deze wet voegt hij er aan toe dat iedereen die hier is gevestigd en die zich met hart en ziel voor Curaçao inzet zich ook mag rekenen tot Yu di Korsou. En dat wordt erg verwarrend: want dan heb je op een paar klaplopers en illegalen na, de hele bevolking te pakken, die met recht kinderen van Curaçao genoemd kunnen worden. En dan is de vraag gerechtvaardigt, waar deze 80-procentswetgeving voor nodig is?
Er heerst bij Pueblo Soberano de stellige overtuiging dat bedrijven illegalen aannemen, omdat die goedkoper zijn dan Curacaoënaars. Maar er is al wetgeving die het in dienst nemen van illegalen strafbaar stelt, dus wat deze wet gaat toevoegen is onduidelijk.
Het echte probleem, zoals velen dit zien, zit erin dat Pueblo Soberano eigenlijk af wil van die makamba’s (witte nederlanders) die alle baantjes inpikken. Maar de partij begrijpt - nu ze in de regering zitten - dat je dat niet zo kan zeggen en dus draait men en draait men.......om uiteindelijk verstrikt te raken in het begrip Yu di Korsou.
Tariq Youssif in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (5'46")
Geen opmerkingen:
Een reactie posten