dinsdag 4 december 2007

Sinterklaas, wie kent hem niet?

Zoals jullie wellicht weten, komt de Sint tussen alle drukte door, ook even op Curaçao langs. De discussie over deze traditie kan rond deze tijd in Nederland op heftige reactie rekenen, op ons eiland is daarvan niets te merken (op een paar weblogs na misschien...).

Wijzelf doen niet zoveel aan dit feest, ondanks mijn goede opvoeding. Maar er valt simpelweg niet aan te ontkomen, wil je dat je kinderen nog van je blijven houden. Jonathan (11) gelooft nog steeds heilig in de Sint, hoewel de geloofsspanne beperkt is tot de tijd rondom de uitreiking van de regalonan (cadeaux). Daniel (7) is net zo standvastig in zijn geloof: "vorig jaar was het een neppe Sint, pap, want hij praatte alleen maar Papiaments!"

Wie gedacht had dat de viering bij één van mijn opdrachtgevers een nieuwe stimulans zou geven aan het afnemende geloof (net als kerkbezoek bij ds. N. te H.) mijner kinderen, komt echter bedrogen uit. Op het ritme van Sinterklaasje, kom maar binnen... verscheen één van de mooiste Sinten, die ik ooit gezien heb (zie foto)! Nepper dan dit kon zelfs ik niet bedenken: een compleet wit geschminkte Antilliaanse Sinterklaas!

Geweldig!!!

Mocht er al een discussie zijn over de verschillende negatieve connotaties rondom het Sinterklaasfestijn, met deze witte Sint verstomt elke beroering. Een Sint met zwaar antillaans-nederlands accent, die bij elke veeg over het bezweette voorhoofd zijn schmink een beetje kwijtraakte. Door welke schoorsteen was deze Sint gekropen?
Volgend jaar doen wij weer mee, dat is een ding dat zeker is!

2 opmerkingen:

Rogier zei

:) Ik had er al iets over gehoord, maar het ziet er inderdaad erg anders uit zo!

Anoniem zei

Ik kan niet anders zeggen Dick.Ge-Wel-Dig! JKE