vrijdag 7 januari 2011

Wiels ondergaat alles 100%!

Het Curaçaose parlementslid en leider van de regeringspartij Pueblo Soberano, Helmin Wiels, is woedend over het feit dat hij afgelopen maandag op Schiphol een intensieve drugscontrole door de douane moest ondergaan. Hij beticht de douane ook van racisme. Dat heeft hij woensdag tegenover de Wereldomroep gezegd.

Wiels werd na aankomst op Schiphol uit een groep passagiers gehaald en onderworpen aan een 100-procentscontrole. Zo werd hij onder meer in een aparte kamer geplaatst en ondervraagd. Hij maakte zich direct kenbaar als Statenlid, maar dat veranderde niets aan het onderzoek.

Helmin wiels is de kleine maar stevig gebouwde partijleider van de onafhankelijkheidspartij Pubelo Soberano, souverein volk. Hij is op Curaçao maar ook ver daarbuiten vooral bekend vanwege het feit dat hij geen blad voor de mond neemt en vaak grof uit de hoek komt. Zo noemde hij voormalig staatssecretaris Ank Bijlveld bijvoorbeeld "ordinair viswijf".

Na het incident van maandag is het de vurige wens van Helmin Wiels dat ook Nederlandse parlementariërs worden gecontroleerd op Curaçao. Hoewel hij de behandeling erg vernederend vondt, ziet hij graag dat ook anderen dit lot ondergaan.

Helmin Wiels claimt dat er aparte afspraken zijn over hoe om te gaan met parlementariers, maar dat is niet het geval. De douane op Hato zorgt wel voor een gestroomlijnde procedure als een parlementaire delegatie vooraf aangemeld wordt. Maar Wiels reisde naar Amsterdam op persoonlijke titel en niemand kan ruiken dat hij parlementslid is....

De 100% controle ligt regelmatig onder vuur. Onlangs heeft een advocaat nog met succes geprocedeerd dat je als passagier niet verplicht bent om te antwoorden op de vragen die gesteld worden.

Ook Surinaamse ministers hebben regelmatig geklaagd over hun behandeling. Wiels heeft natuurlijk wel een punt, als hij zegt dat een 100% controle vernederend is. Ook de Nederlandse ombudsman kwam eerder al tot die conclusie.

De Curaçaose minister van Justitie, heeft nu een mail over de zaak naar de Nederlandse regering gestuurd. Maar of dat zal helpen waag ik te betwijfelen.
Voor ongehinderd en ongecontroleerd doorlopen is namelijk een diplomatiek paspoort uitgevonden en die hebben parlementariers helaas niet.

De Douane verzekerde mij overigens dat een Nederlands diplomatiek paspoort geen functie heeft binnen het Koninkrijk. Doorlopen bij de Douane is slechts voorbehouden aan één burger in het rijk: de Koningin!

Dionne Pool in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (5'49")

Geen opmerkingen: