vrijdag 14 januari 2011

Enige bordeel op Bonaire gesloten

Lichte paniek onder mannen op Bonaire nu het enige bordeel op het eiland wellicht de deuren moet sluiten....

De Curaçaouse ‘wallen’ of de Bonairiaanse ‘red zone’, hebben één ding gemeen: je vindt er geen Curaçaouse/Bonairiaanse prostituees. Wil je ‘naar de hoeren’ dan zul je een stevig mondje Spaans moeten spreken, want de meeste vrouwen komen uit Colombia en de Dominicaanse Republiek.

Op Curaçao is de officiële prostitutie geconcentreerd op Campo Alegre, een soort romeins legerkamp (zoals in Asterix en Obelix), vlak bij de luchthaven. Dames worden daar gedoogd, want prostitutie is niet toegestaan.

Op Bonaire vindt prostitutie plaats in Paradise Inn, in de volksmond ‘Pachi’ (opaatje) genoemd.

Dit bordeel is op helaas dicht vanwege een renovatie, maar of in het pand ooit weer rode lampjes zullen branden is de vraag. Want er is een probleem met de illegale protitiuees uit Colombia en de Dominicaanse Republiek.

Deze vrouwen werden altijd gedoogd, maar sinds Bonaire een bijzondere gemeente van Nederland is geworden, zwaait de Nederlandse Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) de scepter op het eiland. Volgens hen zijn de prostituees illegaal en moeten ze het eiland verlaten.

Zelfs de lokale politici maken zich zorgen over een Bonaire zonder bordeel. Officieel maken de mannen op het eiland zich zorgen voor de mannen die van de cruiseschepen komen, maar uiteraard gaat het hier om Bonairiaans eigenbelang.

Er wordt op dit moment een oplossing gezocht voor de dames, mogelijk krijgen ze een vergunning om als zelfstandig ondernemer op het eiland te kunnen werken. ZZP-er (Zelfstandige Zonder Personeel) zoals dat in Nederland heet. Of ze daarmee ook een visum krijgen is nog onbekend, duidelijk is wel dat ze dan legaal zullen gaan werken.

De kwestie werpt een aardig licht op de tegenstelling tussen Nederland en de voormalig Antilliaanse eilanden: Nederland wil zaken als abortus en euthenasie reguleren. Op de eilanden wordt daar aggresief op gereageerd (denk ook aan het homohuwelijk) terwijl veel van dit soort zaken op het eiland gewoon voorkomen en onder de gedoogbril wordt toegestaan.

Anousha Nzume in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (4'43")

Geen opmerkingen: