dinsdag 25 januari 2011

Oplossing braindrain in zicht?

De braindrain van Curaçao is velen, en met name de politiek, een doorn in het oog. Jaarlijks vertrekt een volle boeing 747 naar Nederland om daar deze zogenaamde ‘bursalen’ te droppen in de talloze universiteiten en hogescholen die het land rijk is.

Deze bursalen krijgen een studiebeurs, begeleiding en worden zodoende in de watten gelegd, in de hoop dat ze na hun studie terugkeren naar Curaçao. Niet dus. De meesten blijven in Nederland, gewoon omdat het goed verdienen is. Beter dan de lage salarissen op Curacao en de slechtere arbeidsvoorwaarden....

Helmin Wiels, die zich normaal gesproken alleen maar inlaat met kanslozen en de onderkant van de maatschappij (die hij ‘zijn volk’ noemt), heeft zich nu met een ambitieus plan gestort op de jonge Curaçaose intelligentia in Nederland.

Zijn partij, Pueblo Soberano wil in juni het project ‘Bin Kas Bèk’ (Kom terug naar huis) lanceren om de terugkeer van Curaçaoënaars uit Nederland te stimuleren. Partijleider Helmin Wiels sprak vorige week in Nederland met Curaçaoënaars en anderen over dit ‘exodus-initiatief’.

Volgens de voorman van Pueblo Soberano snijdt het mes aan twee kanten: duizenden Curaçaoënaars ontlopen het racisme van de verrechtste Nederlandse samenleving én het eiland doet zijn voordeel met de kennis en vaardigheden van gedreven young professionals.

Patricia Cronie in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (5'04)

Geen opmerkingen: