woensdag 5 januari 2011

Dubbele taaltoets op de BES-eilanden

De Nederlandse regering heeft een nieuwe, strengere naturalisatietoets op Bonaire, Saba en St. Eustatius ingevoerd. Officieel heet deze door Minister Donner afgekondigde ‘Regeling naturalisatie toets openbare lichamen BES 2011’. Een stukje wetgeving gebaseerd op de Nederlandse wet, maar speciaal bedoeld voor de zogenaamde Bes-eilanden.

Die naturalisatietoets is vrij breed, maar het meest opvallende onderdeel is de taaltoets: wil je Nederlands staatsburger worden, dan dien je de Nederlandse taal te verstaan, te spreken en te lezen. Voor de BES-eilanden is daar nu ook bijgekomen dat je de eilandstaal moet verstaan.

En dus zul je op Bonaire naast het Nederlands ook het Papiaments machtig moeten zijn en voor Saba en St. Eutatius naast het Nederlands het Engels moeten lezen, spreken en verstaan. Zonder deze toets geen Nederlander.

Aanvragers moeten de twee talen zodanig spreken dat zij in staat zijn in de sociale omgang moeiteloos te kunnen functioneren. Dus ‘me tarzan, you Jane’ of ‘ami, tarzan, abo Jane’ is niet voldoende.

Overigens, wil je Nederlander worden, dan moet je voldoen aan een hele rits van eisen. Zo zal de aankomende Nederlander aan moeten tonen in eigen onderhoud te kunnen voorzien. In gewoon Nederlands: je moet werk hebben.

Daarnaast wordt getoetst of je passende huisvesting hebt of kunt krijgen. En je dus niet onder de brug hoeft te slapen. Maar je moet ook aan kunnen tonen dat je de omgangsvormen, waarden en normen van het eiland begrijpt en respecteert. Je moet om het zo maar te zeggen, de tools hebben om betrokken te raken bij de samenleving.

Het prijskaartje dat Donner bepaalt heeft voor deze procedure is 342 dollar. Vooraf betalen graag. De prijsstelling in dollars is het gevolg van de overstap die de Bes-eilanden deze week hebben gemaakt naar de Amerikaanse dollar. Vanaf 1 januari bestaat de Antilliaanse gulden niet meer op Bonaire, Saba en Statia en betaal je met die lelijke, maar zeer gewilde groene biljetjes.

Overigens is het op de Bovenwindse eilanden al enige jaren de gewoonte om in dollars te betalen, en ook op curacao kun je in de geldautomaat kiezen voor de dollar.
Toch is dit bedrag van 342 dollar prijzig voor de meeste aanvragers. Ongeveer iets meer dan een half maandsalaris, als je het minimumloon verdient.

Het met goed gevolg afleggen van deze taaltest geeft niet automatisch het recht op het Nederlanderschap. Dat wordt namelijk beslist door de minister, via de Immigratie en Naturalisatie Dienst IND in Den Haag. Maar zonder die taaltest is het zeker dat je geen Nederlander wordt.

Vorig jaar legden 152 vreemdelingen deze naturalisatietoets af in Curaçao. En zij kwamen voor een groot gedeelte uit: Colombia, de Dominicaanse Republiek en Venezuela. Deze mensen spreken vaak al Spaans en zullen het Papiaments snel onder de knie krijgen. Ook Engels erbij is voor velen geen probleem. Nederlands zal altijd een struikelblok blijven, maar dat was in de oude situatie ook al het geval.

Patricia Cronie in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (5'16")

Geen opmerkingen: